Kaffeost

NYHET
Kaffeost

Kaffeost

2 ingredienser

Kaffeost finns i två huvudsakliga traditioner i Sverige: en nordostlig och en fjällnära. Den nordostliga varianten, görs främst på komjölk och gräddas i ugn. Den fjällnära traditionen bygger i stället på get- eller renmjölk och ostens yta är då ofta obehandlad eller rökt.

Receptet är framtaget av Eldrimner - Nationellt resurscentrum för Mathantverk

Ingredienser

  • 2 l mjölk (gammaldags, ohomogeniserad)
  • 2 tsk ostlöpe (finns på apoteket)

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader. Dra kastrullen åt sidan och blanda i ostlöpen. Låt stå i rumstemperatur tills mjölken koagulerat/stannat, cirka 30 minuter.
  2. Lägg ostmassan i en finmaskig sil eller durkslag och forma den till en kaka 1–3 cm hög. Pressa ur så mycket vätska som möjligt, vänd den sedan en gång och lägg tillbaka i formen. Lägg sedan en tyngd på osten några timmar så att all vassla pressas ut.
  3. Lägg ostmassan i en smord ugnsfast form och grädda tills ostmassan fått färg, cirka 20 minuter. Vänd gärna efter halva tiden så Kaffeosten blir jämn på båda sidor. Servera småbitar av osten i en kopp hett kokkaffe.

Kaffeost är generellt osalt, En gnutta salt kan dock lyfta mjölksmaken och förbättra upplevelsen.
Vid förtäring skärs Kaffeosten i centimeterstora kuber som läggs ned i hett kokkaffe. Ostkuberna brukar vara genomvarma och färdiga att äta vid ”tredje tåren” dvs efter ett par minuter i det heta kaffet. Det är också gott att använda varm buljong istället för kaffe, särskilt med fjällnära Kaffeost. Nordostlig kaffeost förtärs ibland också efter uppvärmning tillsammans med grädde och hjortronsylt – och med en kopp kaffe till.