2 ingredienser
Kaffeost finns i två huvudsakliga traditioner i Sverige: en nordostlig och en fjällnära. Den nordostliga varianten, görs främst på komjölk och gräddas i ugn. Den fjällnära traditionen bygger i stället på get- eller renmjölk och ostens yta är då ofta obehandlad eller rökt.
Receptet är framtaget av Eldrimner - Nationellt resurscentrum för Mathantverk
Kaffeost är generellt osalt, En gnutta salt kan dock lyfta mjölksmaken och förbättra upplevelsen.
Vid förtäring skärs Kaffeosten i centimeterstora kuber som läggs ned i hett kokkaffe. Ostkuberna brukar vara genomvarma och färdiga att äta vid ”tredje tåren” dvs efter ett par minuter i det heta kaffet. Det är också gott att använda varm buljong istället för kaffe, särskilt med fjällnära Kaffeost. Nordostlig kaffeost förtärs ibland också efter uppvärmning tillsammans med grädde och hjortronsylt – och med en kopp kaffe till.