Kaffemacarons med saltkola

Kaffemacarons med saltkola

0

15 steg att laga

14 ingredienser

30 m + 1 h vila

Läckra macarons med kaffesmak som får sällskap av en salt kolasås gör ingen besviken!

Ingredienser

portioner30 stycken

Macarons

  • 60 g strösocker
  • 140 g florsocker
  • 15-20 g kaffe, finmalet
  • 140 g äggvita
  • 185 g mandelmjöl
  • 185 g florsocker

Kolasås

  • 263 g strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 75 g grädde
  • 75 g smör
  • 1,2 dl vatten, hett

Mjölkchokladganache

  • 250 g mjölkchoklad, hackad
  • 150 g vispgrädde
  • flingsalt

Gör så här

  1. Macarons
    Värm ugnen till 150 grader.
  2. Blanda ihop 60 g strösocker med 140 g florsocker och kaffet.
  3. Vispa äggvitan fast i en rostfri bunke och vispa ner sockret i den hårda äggvitan till en slät maräng.
  4. Blanda ihop 185 g mandelmjöl och 185 g florsocker.
  5. Sikta ner det i marängen och vänd ihop till en smet med en slickepott. Vänd runt i smeten så att den blir slät men inte för lös.
  6. Fyll smeten i en spritspåse.
  7. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa ut cirka 2,5 cm stora rundlar. Låt de ligga kvar och torka 40–60 min på plåten. Grädda sedan i ugnen på 150 grader i cirka 11 minuter. Ha koll så att de inte blir helt torkade eller fått bränd färg. Ställ åt sidan och låt svalna.
  8. Kolasås
    Värm upp en kastrull med sockret tillsammans med vaniljstången. Ta lite socker i taget och strö på mer när det nästan har smält tills du har haft i allt socker. Ta av från värmen.
  9. Häll på grädden och rör om.
  10. Lägg sedan i smöret och rör så det blir en kola.
  11. Tillsätt 1-2 dl hett vatten, tillsätt lite i taget och rör om.
  12. Mjölkchokladganache
    Koka upp grädden. Häll den varma grädden över chokladen. Rör om till en slät smet. Låt stå 12 timmar.
  13. Blanda lite av kolasåsen i mjölkchokladganachen. Smaka av och se om du vill ha mer kolasmak. Tillsätt i så fall mer kolasås i mjölkchokladganachen.
  14. Häll upp i en spritspåse med tyll och spritsa smeten på häflten av macaronsen. Strö över lite flingsalt och lägg på andra halvan.
  15. Klara att servera. Macaronsen kan frysas in och tas fram en stund innan servering.
TIPS!
läs mer
Sofia Antonsson 2

4 tips för känslig mage

Dietisten Sofia Antonssons tips för dig med IBS

Läs mer