Kabeljo med tomater, skinka och champinjoner

Kabeljo med tomater, skinka och champinjoner
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kabeljo med tomater, skinka och champinjoner

8 ingredienser

Den portugisiska nationalrätten framför alla andra är bacalhau, torkad torsk. Hos oss motsvaras den av kabeljo. Den kan tillagas på en mängd olika sätt. Här får den sällskap av skinka och tomat. Servera med kokt potatis eller pommes frites.

Ingredienser

  • 750 g bacalhau
  • 5 dl mjölk
  • 0,75 dl olivolja
  • 12 skivor serranoskinka
  • 1 fast tomat
  • 2 äggulor, hårdkokta
  • 10 svarta oliver
  • 2 tsk persilja, finhackad

Gör så här

  1. Lägg den saltade, torkade torsken i blöt i 12 timmar. Byt vatten 4 gånger under tiden. Häll av vattnet och skölj fisken i kallt vatten. Ta bort skinn och ben med en vass kniv. Skär fisken i 4 skivor. Lägg dem i en smord, ugnssäker form. Koka upp mjölken och häll den heta mjölken över fisken. Låt stå i 1 timme. Häll bort mjölken.
  2. Sätt ugnen på 175°. Häll oljan över fisken och baka den i ugnen i 15 minuter. Ös fisken då och då. Vik ihop skinkskivorna och lägg dem ovanpå fisken. Stek ytterligare 5 minuter.
  3. Skär tomaten i 4 skivor. Passera äggulan genom en sil. Kärna ur oliverna. Hacka persiljan. Lägg en tomatskiva på varje fiskbit. Strö över äggulan. Strö över oliver och persilja.