Kåldolmar med röda linser

koket.se
Kåldolmar med röda linser
Foto: Cilla Sjöblom
Sara Begner
Sara Begner

Kåldolmar med röda linser

13 ingredienser

1 h 30 m

Kåldolmar med röda linser är en härlig rätt att njuta av nu när hösten närmar sig. Det går bra att byta ut linserna helt eller delvis mot sojafärs.

Se Sara Begner laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 1 vitkål (eller 2 spetskålshuvuden)
  • 1 msk salt per liter vatten
  • 8 dl färdigkokta röda linser (ca 3 dl okokta)
  • 2 dl kokt ris (ca 0,75 dl okokt)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 2 msk växtbaserat matfett
  • 2 msk ljus sirap
  • 1-1,5 dl vatten

Skysås

  • 5 dl sky + vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 1,5-2 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl växtbaserad grädde (havre eller soja)
  • ev salt

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med saltat vatten och lägg i kålhuvudet. Koka tills det är mjukt, prova med en sticka. Vintervitkål tar längre tid än sommar- eller höstvitkål och spetskål.
  2. Häll av kokvattnet och låt kålen svalna något. Skär loss bladen ett i taget och lägg dem på en ren kökshandduk så att vattnet rinner av.
  3. Ta de minsta kålbladen och hacka dem fint, ca 2 dl. Blanda den hackade kålen med linser och ris i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ta ett kålblad och lägg på 1–2 msk linsblandning, vik in sidorna och rulla ihop med skarven nedåt.
  5. Hetta upp en stekpanna eller traktörpanna och lägg i en klick margarin. Bryn kåldolmarna runt om några i taget. Ringla över lite sirap.
  6. Lägg alla dolmar i pannan och häll på vatten. Sänk värmen, lägg på ett lock och efterstek ca 30 minuter.
  7. Skysås
    Mät upp skyn från stekpannan och fyll på med vatten så att det blir 5 dl. Koka upp med buljongtärning och soja.
  8. Vispa majsstärkelse och grädde till en slät redning. Häll i redningen under omrörning och koka 1–2 minuter. Smaka av med salt.
  9. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.