Julmazarin med saffran

POPULÄRT
Julmazarin med saffran
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Julmazarin med saffran

10 ingredienser

Underbart goda mazariner med saffransfyllning och glasyr smaksatt med glögg.

Ingredienser

portioner

Mördeg

  • 200 g vetemjöl [ca 3,3 dl]
  • 100 g smör
  • 50 g florsocker [knappt 1 dl]
  • 1 äggula [20 g]

Mazarinmassa

  • 375 g mandelmassa, egen eller köpt
  • 190 g smör
  • 190 g ägg [ca 3 stora]
  • 0,75 g saffran

Glasyr

  • 300 g florsocker [5 dl]
  • 20-30 g glögg [2-3 msk]

Gör så här

Mördeg

  1. Skär smöret i mindre bitar, allt blandas ihop för hand så att degen precis går ihop.
  2. Platta ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i kylen minst 1 timme. Vill du förbereda kan du göra degen upp till 2 dygn i förväg. Täck i så fall med plast för att den inte ska ta smak utav andra saker som står i kylen.

Mazarinmassa

  1. Riv mandelmassan på ett grovt rivjärn. Blanda i smöret lite pö om pö så att det blandar sig klumpfritt, Fortsätt med ägg och saffran, lite pö om pö så att du får en klumpfri mazarinmassa, vispa inte in luft i massan för då kommer den ”sticka iväg” när mazarinen gräddas.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 2-3 mm.
  4. Fodra mazarinformar, har man inte dem klassiska ovala formen så kör på det du har, enklast är formar som är gjorda i plåt eller hård aluminium, tunna och mjuka formar är lite stökigare att arbeta med men går som nödlösning.
  5. Jag föredrar att kavla ut degen, stansa ut i större storlek än vad formen är, lägg i degen och fodra formen med fingrarna, då får jag ett lika tunt skal överallt, skär rent kanten med en liten kniv.
  6. Man kan ”tumma” ut degen direkt i formen men det brukar bli ett ojämnt skal.
  7. Fyll formarna nästan upp till kanten, ca 3-5 mm utav kanten skall vara synlig.
  8. Grädda mazarinerna, ca 15-20 minuter, de skall vara gyllenbruna.
  9. Låt mazarinerna svalna ca 10 minuter innan du tar ut dem ur formen.
  10. Låt mazarinerna svalna helt innan du glaserar dem, en del vill att glasyren skall vara hela vägen ut på kanten medans andra vill att mördegskanten skall synas.