Julig rulltårta med hasselnötskräm och kastanj

Julig rulltårta med hasselnötskräm och kastanj
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Julig rulltårta med hasselnötskräm och kastanj

12 ingredienser

En riktigt lyxig chokladtårta med fylls med kastanjepuré och nötkräm. Dekoreras med chokladganache och chokladflisor.

Ingredienser

portioner bitar

Rulltårtsbotten

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl mjölk

Fyllning

  • 250 g kastanjepuré på konservburk (ej kräm)
  • 175 g hasselnötskräm [1 burk]

Dekoration

  • 200 g grädde
  • 500 g mörk choklad, knappar
  • florsocker

Gör så här

Botten

  1. Vispa ägg och socker poröst. Sikta de torra ingredienserna och vispa ihop med äggblandningen. Tillsätt mjölk och vispa ihop.
  2. Grädda på bakplåtspapper på 200 grader i ca 7 minuter. Vänd botten upp och ner på bakplåtspapper och ta bort det gamla pappret.

Fyllning

  1. Mjuka upp kastanjepurén och hasselnötskrämen i matberedare och vispa ihop tills den är homogen och fluffig
  2. Bred ut fyllningen på den avsvalnade botten och rulla ihop.

Ganache

  1. Häll 400 g choklad i grädden och micra tills chokladen har smält, ca 1 min. Låt ganachen svalna till rumstemperatur, gärna över natten.

Chokladflisor

  1. Smält 100 g choklad och bred tunt på bakplåtspapper. Frys i några minuter och bryt sedan till tunna flisor.

Dekoration

  1. Ta lite av ganachen och mjuka upp i micron för att kunna hälla över rulltårtan, resterande ganache som är lite
  2. fastare fylls i spritspåse för att dekorera. Täck rulltårtan med den mjuka ganachen och dekorera med chokladflisorna. Spritsa på resterande ganache och pudra över florsocker. Servera!