Julgranola med kanel, hasselnötter och äpple

Julgranola med kanel, hasselnötter och äpple
Foto: Malin Persson

Julgranola med kanel, hasselnötter och äpple

2

11 ingredienser

4 h

Testa att göra din egne granola! Den här får juliga smaker av kanel, kardemumma, äpple och tranbär.

Systrarna Perssons skafferi

Receptet är ur boken Systrarna Perssons skafferi av Malin Persson & Linda Persson, Roos & Tegnér.

Ingredienser

portioner1 liter
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 2 dl hasselnötter, skalade
  • 3 msk rapsolja
  • 1 dl flytande honung
  • 1 msk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 2 dl äpple, torkade
  • 1 dl tranbär, torkade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg havregryn, solrosfrön, linfrön och hasselnötter på en plåt. Rosta i mitten av ugnen 10-15 minuter. Rör om då och då och passa så att det inte bränns mot slutet. Ta ut plåten när havregrynen blivit lite lätt gyllenbruna.
  3. Häll olja, honung, kanel, kardemumma och salt ovanpå de rostade havregrynen. Blanda runt ordentligt så att alla delar täcks av kryddor och olja. Bred ut allt på plåten igen, ställ in den i ugnen och stäng av värmen. Låt granolan stå på eftervärme minst 4 timmar eller över natten för att bli krispig.
  4. Blanda i de torkade äpplena och tranbären när granolan är klar. Förvara i en glasburk i rumstemperatur. Där håller den upp till 2 månader.
TIPS!
Systrarna Perssons skafferi

Receptet är ur boken "Systrarna Perssons skafferi"

läs mer
Sponsrat
Kökets kurser
5 konditorsknep - rätt verktyg

5 konditorsknep

Så gör du en perfekt tårta - Teas bästa tips!

Läs mer