Julgodis - Millionaire short bread

23 röster
Julgodis - Millionaire short bread
Foto: TV4

Det optimala julgodiset som har allt - spröd kaka i botten, seg kola i mitten och ett täcke av mörk choklad. Försvinnande gott och dessutom superlätta att lyckas med. 

Visa mer

Du behöver

Kaka

  • 130 g vetemjöl
  • 50 g ljust muscovadosocker
  • 5 g majsstärkelse
  • 0,5 krm salt
  • 115 g smör, kallt
  • 15 g vatten, iskallt
  • 1 äggula
  • olja till formen

Kola

  • 1 burk kondenserad mjölk (sötad), à 390 g
  • 50 g ljust muscovadosocker
  • 90 g smör
  • 40 g ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt

Chokladtopping

  • 150 g mörk choklad, hackad
  • 50 g vispgrädde
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Kaka
    Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en rektangulär ugnsform (20x30 cm) med lite olja och lägg i ett bakplåtspapper som även täcker sidorna.
  2. Mixa ihop socker, mjöl och majsstärkelse i en matberedare. Tillsätt smöret och därefter gulan och vattnet. "Pulsa” ihop det till en smulig deg.
  3. Tryck ut i degen i botten av formen och nagga med en gaffel. Grädda kakan mitt i ugnen 20-22 minuter.
  4. Kola
    Koka ihop alla ingredienser till 108 grader. Häll kolasmeten över kakan, kakan behöver inte ha svalnat helt när du häller på krämen. Låt svalna.
  5. Chokladtopping
    Lägg choklad och grädde i en bunke och smält samman över vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör till en len och homogen chokladkräm. Häll chokladkrämen över kolan och stryk ut till ett jämnt lager. Ställ i kylen och och låt stelna i ca 1 timme.
  6. Servering
    Servering Skär i minibitar, större fikabitar eller servera den hel på en skärbräda och skär bit efter sug.
15 december 2018
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...