Det optimala julgodiset som har allt - spröd kaka i botten, seg kola i mitten och ett täcke av mörk choklad. Försvinnande gott och dessutom superlätta att lyckas med.
Se Tea Malmegård laga receptet
Ingredienser
Kaka
130 g vetemjöl
50 g ljust muscovadosocker
5 g majsstärkelse
0,5 krm salt
115 g smör, kallt
15 g vatten, iskallt
1 äggula
olja, till formen
Kola
1 burk kondenserad mjölk sötad (à 390 g)
50 g ljust muscovadosocker
90 g smör
40 g ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
Chokladtopping
150 g mörk choklad, hackad
50 g vispgrädde
Gör så här
Kaka
Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en rektangulär ugnsform (20x30 cm) med lite olja och lägg i ett bakplåtspapper som även täcker
sidorna.
Mixa ihop socker, mjöl och majsstärkelse i en matberedare. Tillsätt smöret och därefter gulan och vattnet. "Pulsa” ihop det till en smulig deg.
Tryck ut i degen i botten av formen och nagga med en gaffel. Grädda kakan mitt i ugnen 20-22 minuter.
Kola
Koka ihop alla ingredienser till 108 grader. Häll kolasmeten över kakan, kakan behöver inte ha svalnat helt när du häller på krämen. Låt svalna.
Chokladtopping
Lägg choklad och grädde i en bunke och smält samman över vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör till en len och homogen chokladkräm. Häll chokladkrämen över kolan och stryk ut till ett jämnt lager. Ställ i kylen och och låt stelna i ca 1 timme.
Servering
Servering
Skär i minibitar, större fikabitar eller servera den hel på en skärbräda och skär bit efter sug.