Julens prinsesstårta

Julens prinsesstårta
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Julens prinsesstårta

17 ingredienser

Prinsesstårta i julskrud! Glutenfria bottnar på mandelmjöl varvas med en pepparkakssmakande chokladkräm, chokladgrädde och karamelliserade mandlar. Avlusta med att klä in tårtan i julröd marispan.

Ingredienser

portioner

Dacquisebotten

  • 70 g strösocker
  • 200 g äggvita
  • 200 g florsocker
  • 180 g mandelmjöl

Choklad- och kryddkräm

  • 500 g mjölk
  • 140 g strösocker
  • 120 g äggula
  • 35 g majsstärkelse
  • 50 g smör
  • 150 g choklad (56-65 %)
  • 20 g malen kanel
  • 15 g malen ingefära
  • 15 g malen kardemumma

Chokladgrädde

  • 400 g vispgrädde
  • 150 g choklad (55-65 %)

Övrigt

  • 200 g marsipan (röd)
  • sötmandel, att dekorera med (gärna flera olika sorters mandel som bränd, kanderad och rostad)

Gör så här

Dacquisebotten

  1. Sätt ugnen på180 grader.
  2. Vispa vitan i 4-5 minuter. Tillsätt socker och vispa till en fast maräng.
  3. Blanda mandelmjöl och florsocker och vänd ned i marängen.
  4. Stryk ut massan på en bakplåtsklädd ugnsplåt.
  5. Grädda ca 25-30 minuter.

Choklad- och kryddkräm

  1. Hacka chokladen fint.
  2. Koka upp mjölken med hälften av sockret och kryddorna, låt svalna i 5-10 minuter.
  3. Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och resten av sockret.
  4. Blanda ned mjölkblandningen i äggulevispet. Sätt tillbaka på spisen och koka upp under omrörning, låt koka i 2-3 minuter. Ta från värmen
  5. Blanda ned chokladen. När chokladen har smält in så blandar du in smöret. Häll över krämen i en bunke. Plasta med plastfolie direkt mot ytan för att undvika skinn. Låt svalna helt.

Chokladgrädde

  1. Hacka chokladen. Värm grädden så att den är sjudande.
  2. Lägg chokladen i den varma grädden. Blanda och väl och ställ i kylen.

Montering

  1. Stansa ut 3 stycken rundlar ca 16 cm, montera choklad- och kryddkräm på första botten, ca 2 cm tjockt.
  2. Strössla sedan ut ett tunt lager av mixade/hackade karamelliserade mandlar (mandlar som kokats i socker, sen stelnat och hackats).
  3. Lägg nästa botten ovanpå, vispa för hand ca hälften av chokladgrädden (går snabbt) så den blir som raklödder och lägg på.
  4. Lägg sista botten ovanpå. Vispa sista delen av chokladgrädden. Stryk upp kanter och ovansidan med chokladgrädden (spara lite till garnering).
  5. Kavla den röda marsipanen ca 2 mm tunn och 1 cm högre än tårtan är hög.
  6. Montera marsipanen runt tårtan. Dekorera ovansidan med resten av chokladgrädden samt choklad- och kryddkräm. Avsluta med hackad mandel.