Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smöra och bröa en rund form på ca 23 cm och en rund form på ca 15 cm.
Blanda farin och mjöl väl och häll sedan ner gräddfilen.
I en annan skål vispas ägg och alla kryddor tills allt är blandat väl.
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Vispa nu ner krydd-/äggblandningen i mjölblandningen. Tillsätt sedan det smälta smöret och lingonen och fortsätt att vispa. Sist men inte minst så ska bikarbonat och vatten blandas ihop tills det löst upp och sedan tillsättas till pepparkakssmeten. Vispa väl så att bikarbonatsvattnet blandas ut ordentligt.
Fyll formarna och grädda i ca 55 min.
Fyllning
Vispa grädden hårt och tillsätt sedan färskosten. Sila de rårörda lingonen och tillsätt sedan de hela (silade) lingonen i smeten. Lägg undan resten saften från de silade lingonen då den används för att ”vattna” bottnarna.
Fyllning 2
Koka upp sylten. Blötlägg gelatin i kallt vatten. Vispa grädde löst. Plasta två formar. Tillsätt gelatinet i den varma sylten och lös upp väl. Låt svalna. Häll sedan ner i grädden och rör om. Tillsätt citron efter smak. Fyll formarna och låt stelna ca 40 minuter i frys eller 1,5 timme i kyl.
Glaze
Väg ihop allt utom titandioxiden ingredienser i en kastrull och smält sedan ihop det på en låg värme tills allt är blandat och du har en slät glaze. Tillsätt sedan titandioxiden och vispa ihop.
Montering
Dela bottnarna så att det blir 3 lager av den stora sockerkakan och 2 lager av den lilla. Fyll den stora med varannan lingonfyllning och varannan hjortron. Häll glaze över den stora kakan. Placera sedan den mindre kakan och fyll. Häll sedan glaze över den andra våningen också. Dekorera med figurer med mera! Klart!