Polkagrisar
Polkagrisar
11 ingredienser
45 min
Ernsts egna goda polkagrisar. Kul att göra till julfesten!
Ingredienser
- 6 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 2 tsk ättika
- rapsolja (för att smörja bakytan och gummihandskarna)
- ca 20 droppar pepparmintsolja
- röd hushållsfärg
Utrustning
- Bommullsvantar
- Gummihandskar
- Degskrapa (helst i metall)
- Marmorskiva (eller bakplåtspapper av flergångstyp i silikon)
- kött-termometer
Gör så här
- Koka upp socker, vatten och ättiksprit i en kastrull. Rör försiktigt upp sockret från botten tills det löses upp.
- Koka sedan kraftigt utan omrörning tills temperaturen är mellan 140-150 grader. Vid 140 grader är massan mer lättarbetad än vid 150. Man får segare karameller vid 140 grader, än om man kokar till 150 grader.
- Olja in depskrapa, marmorskiva och gummihandskar. Häll upp sockerlagen på marmorskivan (spara cirka 0.5 dl lag i kastrullen och färga den med 5 droppar karamellfärg), vicka på kastrullen så blir den jämt färgad.
- Droppa pepparmyntsoljan på den ofärgade massan. Vik upp kanterna mot mitten med hjälp av degskrapan. Flytta samtidigt runt massan på delar av skivan som ännu inte är varm.
- När massan blivit en seg klump ska den börjas bearbetas med händerna. Massan är fortfarande het så använd inoljade gummihandskar.
- Lägg massan i ena handen och dra ut den med den andra. Se till att hela massan bearbetas.
- När massan blivit vit och silkesskimrande är den färdigarbetad alternativt när den blir svår att dra. Forma nu massan till en tjock korv.
- Häll ut den röda massan och låt svalna något. Lägg den röda massan som ränder på den vita rullen. Snurra rullen tillsammans med karamellblandningen. Klipp sedan rullen i bitar.