Marmeladgodis

166 röster
35 min

Det är enkelt att göra eget marmeladgodis. Här är Ernsts variant med äpplen, smaksätt med saffran eller mynta om du vill.

Tips: Används äpplen med rött skal, till exempel Ingrid Marie så får godiset en fin röd färg. Annars kan karamellfärg tillsättas för att få önskad färg.

35 min

Du behöver

  • 1,5 kg syrligt äpple (till exempel Ingrid-Marie)
  • 1 dl vatten
  • 1,5 kg strösocker
  • 3 tsk citronsyra
  • 360 ml fruktpektin [2 flaskor]
  • ev saffran, att smaksätta med
  • ev mynta, att smaksätta med
  • strösocker, att rulla i

Gör så här

  1. Hacka upp äpplena i bitar, med skal och kärnhus.
  2. Låt äpplena koka på svag värme tillsammans med 1 dl vatten i ca 20-30 min, tills äpplena faller sönder. Pressa sedan moset igenom en sil för att få ett slätt mos.
  3. Blanda socker och citronsyra med moset, låt koka upp ordentligt.
  4. Blanda i fruktpektin. Här kan du tillsätta smaksättning, till exempel mynta eller saffran.
  5. Häll smeten i gratängform på ett smörpapper. Låt stå svalt och stelna. Skär i små bitar och rulla i strösocker.
11 december 2014