• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Inlagd lax, Ernsts recept

Inlagd lax, Ernsts recept
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Inlagd lax, Ernsts recept

5 steg att laga

10 ingredienser

1,5 h

Inlagd lax är ett bra komplement till den inlagda sillen på julbordet. Enkelt att göra och riktig gott.

Ingredienser

  • 500 g laxfilé, benfri
  • 0,5 dl salt

Lag

  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Kryddning

  • 1 rödlök
  • 7 stjärnanis
  • 1 tsk kryddpepparkorn
  • 1 tsk mörka senapsfrön
  • 2 lagerblad

Gör så här

  1. Låt laxen ligga skuren i bitar i en påse tillsammans med saltet minst en timme innan den läggs in.
  2. Koka upp ättikslagen och låt svalna.
  3. Häll ner laxen i en bunke med vatten så att allt överflödigt salt försvinner. Ta upp laxen ur vattnet och lägg i t ex en ugnsform eller en bunke. Häll lagen över laxen.
  4. Finhacka löken och tillsätt till laxen. Strö sedan över kryddorna.
  5. Häll över allt i en glasburk och låt stå och dra till sig.