Inlagd lax, Ernsts recept

115 röster
1,5 h
1,5 h

Du behöver

  • 500 g laxfilé, benfri
  • 0,5 dl salt

Lag

  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Kryddning

  • 1 rödlök
  • 7 stjärnanis
  • 1 tsk kryddpepparkorn
  • 1 tsk mörka senapsfrön
  • 2 lagerblad

Gör så här

  1. Låt laxen ligga skuren i bitar i en påse tillsammans med saltet minst en timme innan den läggs in.
  2. Koka upp ättikslagen och låt svalna.
  3. Häll ner laxen i en bunke med vatten så att allt överflödigt salt försvinner. Ta upp laxen ur vattnet och lägg i t ex en ugnsform eller en bunke. Häll lagen över laxen.
  4. Finhacka löken och tillsätt till laxen. Strö sedan över kryddorna.
  5. Häll över allt i en glasburk och låt stå och dra till sig.
18 december 2014