Jordnötsgryta

NYHET
Jordnötsgryta
Foto: Tv4

Jordnötsgryta

16 ingredienser

2 h

Domoda är en värmande jordnötsgryta på högrev som här serveras med fufu. Rätten gör sig riktigt bra som helgmiddag!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Domoda

  • 1 bit färsk ingefära [ca 1,5 cm]
  • 2 gula lökar
  • 1-3 habanero (justera efter smak)
  • 4 klyftor vitlök
  • 400 g tomat
  • ca 1 kg grytbitar av nöt (helst högrev, kan ersättas med kycklingklubbor)
  • 2-3 morötter
  • olja (till stekning)
  • 2 buljongtärningar (gärna höns eller köttsmak) [eller 2,5 msk fond]
  • 5-6 dl vatten
  • 300 g jordnötssmör (creamy)
  • salt
  • peppar
  • ca 150 g spenat (eller cassava leafs)

Fufu

  • 1 l vatten
  • 3 dl mannagryn

Gör så här

Domoda

  1. Riv ingefäran och hacka en lök grovt.
  2. Hacka habanero, vitlök och färsk tomat.
  3. Lägg grovhackad lök, ingefära, vitlök, habanero och färsk tomat i en mixer och mixa fint.
  4. Hacka den andra löken i små tärningar.
  5. Skär köttet i bitar och morötterna i slantar.
  6. Hetta upp olja i en stor gryta och stek köttet tills det får en fin stekyta.
  7. Vänd i lök och stek tills löken mjuknar.
  8. Tillsätt sedan morot och stek lite till.
  9. Vänd i den mixade tomat- och chilipastan och fräs under omrörning i ca 4 minuter.
  10. Lös upp buljongen i en skål med 5 dl kokhett vatten. Vänd i jordnötssmöret och blanda tills det löses upp.
  11. Häll buljong och jordnötssmör över köttet, blanda och låt koka upp.
  12. Sänk värmen och låt grytan koka under lock i ca 1-1,5 timme.
  13. Rör runt i grytan med jämna mellanrum så att det inte bränner fast i botten. Späd eventuellt med mer vatten vid behov.
  14. Smaka av med salt och peppar.
  15. Vänd sedan i cassava leafs (eller spenat) och låt grytan puttra ca 20-30 minuter.

Fufu

  1. Koka upp vatten och häll sedan i lite mannagryn i taget under omrörning.
  2. Rör med en träslev runt kanterna på kastrullen tills du känner att fufun börjar hårdna.
  3. Skölj en tallrik i riktigt kallt vatten. Häll sedan upp massan på den kalla tallriken och låt det stelna.

Servering

  1. Servera grytan varm med fufu vid sidan om.