Jordgubbstiramisu med Amarettolikör

Jordgubbstiramisu med Amarettolikör
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Jordgubbstiramisu med Amarettolikör

25 ingredienser

1 h + tid i kyl

”En sommarvariant av den klassiska italienska desserten, fylld med jordgubbssylt, Amarettokräm och Amarettodoppade savoiardikex. En perfekt dessert att göra i förväg, antingen i portionsstorlek eller i en stor form. Perfekt vid alla tillfällen! Lycka till!” /Alexander Pelli

Tips! Vill du göra en alkoholfri variant så kan du dubbla mängden vatten, vanilj och socker i lagen så får du en vaniljtiramisu.

Ingredienser

portioner

Savoiardikex 12 st

  • 1 äggvita (ekologiska) [ca 34 g]
  • 30 g strösocker (ekologiskt) [2,25 msk]
  • 1 äggula (ekologiska) [17 g]
  • 20 g strösocker (ekologiskt) [1,5 msk]
  • 35 g vetemjöl (ekologiskt) [0,6 dl]
  • 1 g salt [1,25 krm]
  • florsocker (till topping)

Jordgubbssylt

  • 75 g jordgubbar (ekologiska)
  • 35 g strösocker (ekologiskt) [2,6 msk]
  • 15 g citronsaft, färskpressad (ekologisk) [1 msk]
  • 90 g jordgubbar, tärnade (ekologiska)

Amarettolag

  • 0,25 vaniljstång (ekologisk)
  • 14 g strösocker (ekologiskt) [1 msk]
  • 0,33 citron, rivet skal (ekologisk)
  • 60 g vatten [0,6 dl]
  • 35 g amarettolikör [2,5 msk]

Mascarponekräm

  • 5 äggulor (ekologiska) [85-90 g]
  • 115 g strösocker (ekologiskt) [1,3 dl]
  • 50 g mjölk (ekologisk) [0,5 dl]
  • 0,33 citron, rivet skal (ekologisk)
  • 0,25 vaniljstång (ekologisk)
  • 50-70 g amarettolikör [0,5-0,7 dl]
  • 500 g mascarpone [5 dl]

Servering

  • 50-100 g färska jordgubbar
  • rödbetspulver, valfritt

Gör så här

Savoiardikex

  1. Sätt ugnen på 180 grader, över- och undervärme utan fläkt.
  2. Vispa upp äggvitan. När det börjar bli pösigt tillsätter du första delen socker lite i taget. Du ska få en fast och glansig maräng.
  3. Vispa äggulan och andra delen socker tills det blir ljust och pösigt.
  4. Blanda samman alla de torra ingredienserna.
  5. Blanda äggulan med en mindre mängd maräng. Varva sedan med att sikta i och vända ner en del av de torra ingredienserna och en del av marängsmeten.
  6. Spritsa avlånga eller runda kakor (beroende på din form/dina formar som du ska använda).
  7. Sikta över florsocker och baka i 15–20 minuter. Låt svalna.

Jordgubbssylt

  1. Spara de tärnade jordgubbarna till slutet.
  2. Koka samman 75 g jordgubbar, socker och citron till 104 grader. Mixa eller vispa sedan sylten slät. Häll upp den i en behållare och låt svalna.
  3. Blanda i de tärnade jordgubbarna när sylten är sval.

Amarettolag

  1. Skrapa ur vaniljstången och använd märgen (fröna) till mascarponekrämen.
  2. Koka upp socker, citron, vanilj och vatten. Tillsätt sedan Amaretto och låt lagen svalna innan användning.

Mascarponekräm

  1. Mascarponekrämen görs precis innan montering, låt mascarponen stå i kylen tills äggulan är vispad.
  2. Blanda samman allt utom mascarpone och Amaretto. Använd endast märgen (fröna) i vaniljstången och använd själva stången till Amarettolagen.
  3. Värm ägguleblandningen i en skål över kokande vatten eller direkt i en kastrull till ca 75 grader, rör hela tiden. Blandningen är klar när den börjar tjockna aningen.
  4. När ägguleblandningen tjocknat tar du av den från värmen och vispar tills den fluffar till sig och vitnar. Det tar ca 5–10 minuter, öka hastigheten gradvis till den snabbaste på elvispen eller maskinen. Blandningen skall ha svalnat när den är klar.
  5. Rör samman mascarpone och Amaretto, vänd sedan försiktigt ner ägguleskummet i omgångar.

Montering

  1. Börja med ett lager kex som du vänder i Amarettolagen, toppa med kräm och sedan nästa lager med doppade kex.
  2. Häll sylten ovanpå kexen och avsluta med krämen. Har du en spritspåse kan du avsluta med spritsade toppar ovanpå.
  3. Ställ in i kylen i minst 4 timmar, helst över natten.

Servering

  1. Vid servering toppar du med färska jordgubbar eller pudrar rödbetspulver över.