Jordgubbstårta med mandelbotten och vaniljkräm
Jordgubbstårta med mandelbotten och vaniljkräm
16 ingredienser
2 h
Sommartårta med mandelmassebotten, vanilj- och jordgubbskräm samt massor av färska jordgubbar.
Se Magnus Johansson laga receptet

Ingredienser
Mandelbotten
- 865 g mandelmassa
- 260 g strösocker
- 500 g ägg
- 180 g vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Vanilj- och jordgubbskräm
- 250 g jordgubbspuré
- 250 g mjölk
- 0,5 citron, zest och saft
- 1 vaniljstång
- 100 g äggula
- 40 g majsstärkelse
- 100 g strösocker
- 25 g smör
- 500 g grädde, lättvispad
Topping
- färska jordgubbar
- myntasocker
Gör så här
- Blanda mandelmassa och socker. Tillsätt äggen, ett i sänder så inga klumpar bildas. Vänd till sist ned siktat mjöl och bakpulver.
- Fyll i valfria formar med ca 325 g smet per form. Baka i 190 grader, ca 25 minuter och låt svalna
- Låt sedan jordgubbspuré, mjölk, citronzest samt vaniljstång koka upp.
- Vispa upp äggula med socker samt maizena lätt för hand.
- Tillsätt i den varma mjölken och låt krämen kokas riktigt tjock. Tillsätt sist smöret och häll ut krämen på bleck och låt svalna i kyl med plastfilm på.
- Passera vaniljkrämen genom en sil. Vispa grädden lätt och vänd ned den i den kalla krämen.
- Bred sedan ut vaniljkrämen i mitten på tårtan. Dekorera med massor av färska jordgubbar och toppa med myntasocker.