Jordgubbstårta med mandelbotten och vaniljkräm

koket.se
Jordgubbstårta med mandelbotten och vaniljkräm
Foto: Magnus Johansson
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Jordgubbstårta med mandelbotten och vaniljkräm

16 ingredienser

2 h

Sommartårta med mandelmassebotten, vanilj- och jordgubbskräm samt massor av färska jordgubbar.

Se Magnus Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Mandelbotten

  • 865 g mandelmassa
  • 260 g strösocker
  • 500 g ägg
  • 180 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Vanilj- och jordgubbskräm

  • 250 g jordgubbspuré
  • 250 g mjölk
  • 0,5 citron, zest och saft
  • 1 vaniljstång
  • 100 g äggula
  • 40 g majsstärkelse
  • 100 g strösocker
  • 25 g smör
  • 500 g grädde, lättvispad

Topping

  • färska jordgubbar
  • myntasocker

Gör så här

  1. Blanda mandelmassa och socker. Tillsätt äggen, ett i sänder så inga klumpar bildas. Vänd till sist ned siktat mjöl och bakpulver.
  2. Fyll i valfria formar med ca 325 g smet per form. Baka i 190 grader, ca 25 minuter och låt svalna
  3. Låt sedan jordgubbspuré, mjölk, citronzest samt vaniljstång koka upp.
  4. Vispa upp äggula med socker samt maizena lätt för hand.
  5. Tillsätt i den varma mjölken och låt krämen kokas riktigt tjock. Tillsätt sist smöret och häll ut krämen på bleck och låt svalna i kyl med plastfilm på.
  6. Passera vaniljkrämen genom en sil. Vispa grädden lätt och vänd ned den i den kalla krämen.
  7. Bred sedan ut vaniljkrämen i mitten på tårtan. Dekorera med massor av färska jordgubbar och toppa med myntasocker.