Jordgubbspaj med vaniljsås

45m
4
Jordgubbspaj med vaniljsås
Foto: TV4

Jordgubbspaj med egengjord, söt vaniljsås till.

Dryckesförslag: Kaffe och japansk whisky

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

27 april 2017
45m
4

Du behöver

Jordgubbspaj

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl havregryn
  • 500 g färska jordgubbar

Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker

Gör så här

  1. Vaniljsås
    Koka upp, under omrörning - vaniljstång, grädde och mjölk
  2. Vispa ägg och socker tills det blir vitt i en annan bunke.
  3. Häll mjölkblandningen över det vispade ägg- och sockret och blanda ihop.
  4. Häll tillbaka det i kastrullen och låt koka upp igen, rör så det inte fastnar 
i botten, till såsen blivit tjock.
  5. Ställ med fördel in i kyl för att servera den kall.
  6. Jordgubbspaj
    Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Blanda smör och socker till en fin deg.
  8. Häll i mjöl, bakpulver och gryn och blanda ihop snabbt
 så att det blir en fin blandning. Lägg hälften av blandningen i botten på en pajform
.
  9. Skiva jordgubbarna och lägg de skivade bären över hela formen.
  10. Häll därefter på resten av mjölblandningen och grädda i ca 20 min, eller tills pajen fått en gyllenbrun yta.
  11. Servering
    Servera den varma pajen med kall vaniljsås till.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept