Jordgubbsfröjd

NYHET
Jordgubbsfröjd
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Jordgubbsfröjd

9 ingredienser

20 min

En ljuvlig sommarefterrätt som kombinerar sötma från jordgubbar och sockerkaka med fräsch citrus och aromatisk basilika. Perfekt för varma sommardagar eller som en enkel avslutning på en middag.

Ingredienser

portioner
  • 1 l jordgubbar
  • 2 msk strösocker (till jordgubbarna)
  • 0,5 citron (saft och finrivet skal)
  • 2 msk smör
  • 175 g sockerkaka (1/2 av en 350 g färdigköpt)
  • 1 dl strösocker
  • 10 blad färsk basilika (plus extra för garnering)
  • salt, en nypa
  • 200 g vaniljkvarg, ej lättvariant (eller dessertyoghurt med vaniljsmak)

Gör så här

  1. Skiva jordgubbarna och blanda med socker och saften från en halv citron i en skål (spara citronen för använda skalet till basilikasockret). Låt marinera i minst 10 minuter för att utveckla smakerna.
  2. Smält smöret i en stor stekpanna på medelhög värme. Bryt ner sockerkakan i bitar och tillsätt i pannan. Strö över en nypa salt och stek tills bitarna får en gyllenbrun yta, 3-4 minuter.
  3. Stöt socker med basilikablad i en mortel tills du får ett fint, aromatiskt basilikasocker.
  4. Förbered serveringsglasen genom att gnida kanten med citron och sedan doppa dem i basilikasockret för en dekorativ kant.
  5. Lägg de stekta sockerkaksbitarna i botten av varje glas.
  6. Fördela de marinerade jordgubbarna ovanpå sockerkakan i glasen.
  7. Klicka eller häll över vaniljkvarg eller dessertyoghurt över jordgubbarna.
  8. Blanda lite av det återstående basilikasockret med finrivet citronskal från den halva citronen.
  9. Strö basilika- och citronsockret över desserten i varje glas. Garnera gärna med färska basilikablad precis före servering.