Jordgubbsflan med mandelkräm

Jordgubbsflan med mandelkräm
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Jordgubbsflan med mandelkräm

9 ingredienser

Jordgubbar och mandelkräm är en fin och smaklig kombination. Du kan byta ut smördegen mot mördeg om du så önskar. Mandelkrämen är lätt att göra i matberedare, men du kan också röra den för hand. Bottnen går att laga i förväg, men mandelkrämen måste läggas i precis före servering.

Ingredienser

portioner
  • 3 fryst smördeg
  • 1 äggula, till pensling
  • 1 l jordgubbar
  • 250 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 2 cl cognac
  • 3 msk röd vinbärsgelé
  • mynta till garnering

Gör så här

  1. Kavla ut smördegsplattorna och klä en form med löstagbar botten. Pensla kanterna med äggula och nagga bottnen med gaffel. Grädda i 200° ca 15 minuter. Låt kallna.
  2. Mandelkräm: Lägg mandelmassan och smöret i bitar, ägg samt konjak i en matberedare och kör tills massan är vit och pösig, ca 45 sekunder på högsta hastighet.
  3. Smält vinbärsgelén i en liten kastrull på låg värme. Fyll smördegsbottnen med mandelkrämen precis före servering. Sätt jordgubbarna tätt i krämen. Pensla med smält vinbärsgelé och garnera med mynta.