Jordgubbar med gräddmjölk

NYHET
Jordgubbar med gräddmjölk

Jordgubbar med gräddmjölk

8 ingredienser

30 min + tid i kyl

Jordgubbar med thaibasilika och lime serverade med gräddmjölk blir ett perfekt avslut på en trevlig helgmiddag!

Ingredienser

4 - 6 portioner

Jordgubbar med thaibasilika

  • 500 g färska jordgubbar, rensade och halverade
  • 1 knippe thaibasilika, plockade blad
  • 200 g strösocker
  • 1 limefrukt, zest

Gräddmjölk

  • 500 g mjölk (3 % fetthalt)
  • 500 g vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk [ca 397 g]
  • 2 vaniljstänger, stång + frön

Gör så här

ordgubbar med thaibasilika och lime

  1. Mixa thaibasilika, socker och limezest i en matberedare eller mixer tills basilikan är finfördelad och sockret får en grönaktig ton.
  2. Lägg jordgubbarna i en skål och strö över det smaksatta sockret.
  3. Vänd runt försiktigt och låt stå i minst 30 minuter i rumstemperatur så att sockret smälter och jordgubbarna släpper sin saft.

Gräddmjölk

  1. Mät upp mjölk, grädde och kondenserad mjölk i en kastrull.
  2. Dela vaniljstängerna på längden, skrapa ur fröna och lägg både frön och stänger i kastrullen.
  3. Sjud blandningen försiktigt på låg värme (den får inte koka) i 10 minuter för att dra ur vaniljsmaken.
  4. Ta bort från värmen och låt svalna. Plocka upp vaniljstängerna.
  5. Ställ in blandningen i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten, så att den blir riktigt kall.

Servering

  1. Servera de marinerade jordgubbarna med gräddmjölken och lite av den aromatiska saften som bildats i skålen.