Jordärtskocka på tre sätt
Jordärtskocka på tre sätt
10 ingredienser
I den här rätten är det jordärtskockan som spelar huvudrollen - som bakad till en mustig och umamirik buljong, som fyllning i en ångad och krispigt stekt gyoza samt som krispig topping i form av friterade jordärtskockschips.
Ingredienser
- 2 kg jordärtskocka (ekologiska)
- 2 l vatten
- 50 g smör
- 4 salladslökar
- 0,5 tsk sesamolja
- 1-3 tsk japansk soja
- 2 limefrukter
- 7 dl frityrolja
- 1 förp gyozaplattor
- 1 msk japansk soja, till avsmakningen av buljongen
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tvätta jordärtskockorna noga. Lägg undan en jordärtskocka att göra chips av.
- Lägg skockorna med skalet kvar i en ugnssäker form. Rosta i ugnen tills att innanmätet börjar bubbla ut, det tar ca 35 minuter.
- Lägg 2/3 av jordärtskockorna i en stor kastrull och täck med ca 2 liter vatten. Sätt på lock och börja reducera ner till en buljong.
- Smält smöret i en stekpanna.
- Stek resterande tredjedel av jordärtskockorna i pannan med smöret gyllene tillsammans med den vita delen av salladslöken. Lämna mittenpartiet på löken till topping och lägg blasten i buljongen.
- Mixa allt i från stekpannan i en blender till en kräm, krämen behöver inte vara helt slät. Smaka upp med sesamolja, japansk soja, limejuice och lite salt.
- Fyll i spritspåse och låt svalna.
- Hyvla en jordärtskocka tunt på mandolin
- Fritera försiktigt i olja, 160 grader, till det precis börjar ta färg. Lyft ur med en hålslev när det slutar bubbla. Salta direkt och låt svalna på hushållspapper.
- Fukta kanten på gyozaplattan. Spritsa på fyllning i mitten. Vik över och lägg fingret längst med fyllningen, tryck till för att undvika luftbubblor. Sicksacka ytterkanten och nyp ihop. Förvara färdiga dumplings i kylen tills buljongen är klar.
- När buljongen är ordentligt reducerad, sila av och smaka av med lite soja.
- Stek gyoza i het olja i en stekpanna tills de får ordentligt med färg.
- Häll i vatten halvvägs upp i pannan, sätt på lock och låt ånga i ca 3 minuter.
- Presentera gyoza med steksidan uppåt till vänster på tallriken. Slå på buljongen på andra sidan. Toppa med salladslök och friterade jordärtskockschips.