Jordärtskocka på tre sätt

Jordärtskocka på tre sätt
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Jordärtskocka på tre sätt

10 ingredienser

I den här rätten är det jordärtskockan som spelar huvudrollen - som bakad till en mustig och umamirik buljong, som fyllning i en ångad och krispigt stekt gyoza samt som krispig topping i form av friterade jordärtskockschips.

Ingredienser

  • 2 kg jordärtskocka (ekologiska)
  • 2 l vatten
  • 50 g smör
  • 4 salladslökar
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1-3 tsk japansk soja
  • 2 limefrukter
  • 7 dl frityrolja
  • 1 förp gyozaplattor
  • 1 msk japansk soja, till avsmakningen av buljongen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta jordärtskockorna noga. Lägg undan en jordärtskocka att göra chips av.
  3. Lägg skockorna med skalet kvar i en ugnssäker form. Rosta i ugnen tills att innanmätet börjar bubbla ut, det tar ca 35 minuter.
  4. Lägg 2/3 av jordärtskockorna i en stor kastrull och täck med ca 2 liter vatten. Sätt på lock och börja reducera ner till en buljong.
  5. Smält smöret i en stekpanna.
  6. Stek resterande tredjedel av jordärtskockorna i pannan med smöret gyllene tillsammans med den vita delen av salladslöken. Lämna mittenpartiet på löken till topping och lägg blasten i buljongen.
  7. Mixa allt i från stekpannan i en blender till en kräm, krämen behöver inte vara helt slät. Smaka upp med sesamolja, japansk soja, limejuice och lite salt.
  8. Fyll i spritspåse och låt svalna.
  9. Hyvla en jordärtskocka tunt på mandolin
  10. Fritera försiktigt i olja, 160 grader, till det precis börjar ta färg. Lyft ur med en hålslev när det slutar bubbla. Salta direkt och låt svalna på hushållspapper.
  11. Fukta kanten på gyozaplattan. Spritsa på fyllning i mitten. Vik över och lägg fingret längst med fyllningen, tryck till för att undvika luftbubblor. Sicksacka ytterkanten och nyp ihop. Förvara färdiga dumplings i kylen tills buljongen är klar.
  12. När buljongen är ordentligt reducerad, sila av och smaka av med lite soja.
  13. Stek gyoza i het olja i en stekpanna tills de får ordentligt med färg.
  14. Häll i vatten halvvägs upp i pannan, sätt på lock och låt ånga i ca 3 minuter.
  15. Presentera gyoza med steksidan uppåt till vänster på tallriken. Slå på buljongen på andra sidan. Toppa med salladslök och friterade jordärtskockschips.