Jordärtkockssoppa med parmachips

POPULÄRT
Jordärtkockssoppa med parmachips
Foto: TV4

Jordärtkockssoppa med parmachips

Av: Göran - Skövde

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

40 m

Krämig jordärtkockssoppa med vitt vin och grädde som serveras med krispiga chips gjorda på parmaskinka. En riktigt ljuvlig förrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tips!

Gör gärna parmachipsen i förväg, om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 500 g jordärtskocka
  • 3 potatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin
  • 0,5 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 10 kvistar timjan (alt. välj färsk krydda efter säsong och smak)

Parmachips

  • 4 skivor parmaskinka

Gör så här

Soppa

  1. Fräs alla ingredienserna tillsammans med smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut.
  3. Tillsätt vatten, lägg i buljongtärningarna och rör om.
  4. Låt koka i 15 minuter tills allt är mjukt.
  5. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm upp.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Parmachips

  1. Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspappersklädd plåt och torka i ugnen, 150° i ca. 5 minuter.
  2. Låt chipsen svalna på papper.

Garnering

  1. Garnera soppan med parmachips, timjan och svartpeppar.