Jordärtkockssoppa med parmachips

4 röster
40 m
4

Krämig jordärtkockssoppa med vitt vin och grädde som serveras med krispiga chips gjorda på parmaskinka. En riktigt ljuvlig förrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tips!

Gör gärna parmachipsen i förväg, om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med.

Visa mer
40 m
4
4 portioner

Du behöver

Soppa

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin
  • 0,5 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt
  • Svartpeppar

Garnering

  • 10 timjankvistar (alt. välj färsk krydda efter säsong och smak)

Parmachips

  • 4 skivor parmaskinka

Gör så här

  1. Soppa
    Fräs alla ingredienserna tillsammans med smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut.
  3. Tillsätt vatten, lägg i buljongtärningarna och rör om.
  4. Låt koka i 15 minuter tills allt är mjukt.
  5. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm upp.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Parmachips
    Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspappersklädd plåt och torka i ugnen, 150° i ca. 5 minuter.
  8. Låt chipsen svalna på papper.
  9. Garnering
    Garnera soppan med parmachips, timjan och svartpeppar.
4 september 2018
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept