Bräserad purjolök med ingefära och citron

Bräserad purjolök med ingefära och citron

Bräserad purjolök med ingefära och citron

1

3 steg att laga

12 ingredienser

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 kg purjolök (stora och kraftiga, t ex Mammoth Blanch, Siegfried Frost, Musselburgh)
  • 2 morötter, skivade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 30 g ingefära, skalad, finhackad
  • 2 tsk strösocker
  • tsk salt
  • 1 msk ris
  • 0,5 citron, rivet skal av
  • 2 msk citron, färskpressad
  • 1 dl färsk bladpersilja, grovhackad
  • svartpeppar, nymald
  • olivolja

Gör så här

  1. Ansa purjolökarna och skölj av dem noggrant. Skär purjolökarna i bitar à 5 centimeter. Använd både den vita och den gröna delen av löken. Fräs därefter morötter, gul lök och ingefära i olivolja i en tjockbottnad och vid kastrull. Låt allt bli mjukt utan att något tar färg.
  2. Tillsätt purjolöksbitarna, socker och salt i kastrullen och täck noggrant med lock. Låt det bräsera på svag värme i 20 minuter. Nu är det dags att försiktigt röra ner riset i vätskan som bildats under tiden. Om det ser ut att vara torrt i kastrullen tillsätter du ett par matskedar vatten. Tillaga i ytterligare 20 minuter på svag värme.
  3. Ta kastrullen av värmen och låt det svalna något. Blanda i citronskal, citronsaft och smaka av med salt och svartpeppar. Avsluta med att strö över persilja.
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer