1 kg purjolök (stora och kraftiga, t ex Mammoth Blanch, Siegfried Frost, Musselburgh)
2 morötter, skivade
1 gul lök, finhackad
30 g ingefära, skalad, finhackad
2 tsk strösocker
tsk salt
1 msk ris
0,5 citron, rivet skal av
2 msk citron, färskpressad
1 dl färsk bladpersilja, grovhackad
svartpeppar, nymald
olivolja
Gör så här
Ansa purjolökarna och skölj av dem noggrant. Skär purjolökarna i bitar à 5 centimeter. Använd både den vita och den gröna delen av löken. Fräs därefter morötter, gul lök och ingefära i olivolja i en tjockbottnad och vid kastrull. Låt allt bli mjukt utan att något tar färg.
Tillsätt purjolöksbitarna, socker och salt i kastrullen och täck noggrant med lock. Låt det bräsera på svag värme i 20 minuter. Nu är det dags att försiktigt röra ner riset i vätskan som bildats under tiden. Om det ser ut att vara torrt i kastrullen tillsätter du ett par matskedar vatten. Tillaga i ytterligare 20 minuter på svag värme.
Ta kastrullen av värmen och låt det svalna något. Blanda i citronskal, citronsaft och smaka av med salt och svartpeppar. Avsluta med att strö över persilja.