Jonas chicken tikka masala

NYHET
jonas chicken tikka masala
Foto: Lennart Weibull
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Jonas chicken tikka masala

22 ingredienser

1 h

"Tikka betyder bitar, masala betyder kryddor, alltså kyckling i bitar i kryddsås. Enligt vissa källor började det med en indisk kock i Skottland som lagade kyckling tikka i sin tandooriugn, men det blev aldrig någon succé förrän han lagade masalasås. Idag är det en av världens kändaste maträtter." /Jonas

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg majskycklingbröst (utan ben)

Marinad

  • 2 msk vitlök, riven
  • 2 msk ingefära, riven
  • 1 dl matolja
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 3 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt

Tikka masala-sås

  • 2 msk matolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 msk vitlök, riven
  • 1,5 msk ingefära, riven
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk korianderfrö
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 3 tsk chilipulver
  • 500 g tomat, klyftade
  • 2 dl krossade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl cashewnötter, blötlagda
  • 1 dl grädde

Gör så här

  1. Marinera kycklingen med ingredienserna till marinaden. Låt stå minst 4 timmar (bäst blir det om kycklingen får marinera över natten).

Sås

  1. Värm oljan i en vid kastrull. Fräs lök, vitlök och ingefära tillsammans med kryddorna. De ska inte få färg utan bara avge smak genom uppvärmning.
  2. Efter 3–4 minuter: tillsätt de färska tomatklyftorna och fräs i ytterligare 2 minuter.
  3. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning och socker. Låt koka i ca 30 minuter.
  4. Blötlägg cashewnötterna i vatten så att de täcks. Detta gör dem mjuka och rensar bort eventuell smuts.
  5. När det är ca 10 minuter kvar av koktiden, ta upp cashewnötterna och tillsätt dem i såsen.
  6. Efter ca 30 minuter: tillsätt grädden och mixa såsen med stavmixer. Den ska gärna ha lite textur från nötterna – mixa inte helt slätt.

Kyckling

  1. Stek eller grilla kycklingen tills den får krispig yta. Tillaga sedan i ugn på 150 grader tills innertemperaturen når 72 grader.
  2. Skär upp kycklingen och servera i rikligt med masalasås.
  3. Toppa med granatäppelkärnor, koriander och lättvispad grädde.
  4. Servera gärna med nykokt basmatiris och nybakat naan.