The Pamplona - flankstek med gremolata

The Pamplona - flankstek med gremolata
Foto: Björn Lindgren

The Pamplona - flankstek med gremolata

Av: Jonas Borssén

Från: Grilla som proffsen

14 ingredienser

Rulle på flankstek som fylls med herrgårdsost, paprika och gremolata. En succé på grillfesten! Recept ur boken Grilla som proffsen.

I de flesta fall får du beställa flankstek, den är såpass ovanlig även om den ingår i det svenska styckningsschemat. Oxfilé är ett alternativ om än dyrare och mindre smakrik än flankstek. Använd en klotgrill med briketter eller kol, alternativt en gasolgrill. /Jonas Borssén

Till det här receptet behöver du en stektermometer.

Fler recept ur boken hittar ni här.

Ingredienser

  • 1 kg flankstek
  • 6 pimientos del piquillo (eller annan rostad och skalad paprika på burk)
  • 70 g babyspenat
  • 250 g herrgårdsost, lagrad och tunt skivad
  • salt
  • svartpeppar
  • bindgarn till köttet
  • 3 dl persilja, hackad (går också bra med basilika eller grönmmynta)
  • 6 klyftor vitlök, pressade
  • 1 citron, skal
  • 1 dl ströbröd
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Putsa köttet från fett och hinnor.
  2. Fläk sedan flanksteken genom att försiktigt skära horisentalt längs med sidan men så att köttet fortfarande håller ihop i ett stycke.
  3. Banka eventuellt ut köttet så att det blir så jämnt som möjligt.
  4. Krydda köttet med salt och peppar.
  5. Lägg sedan ut ett jämnt lager spenat som täcker köttet.
  6. Fördela skivad ost ovanpå och sedan paprika.
  7. Strö på fyllningen i ett jämnt lager och rulla sedan ihop till en tjock rulle.
  8. Slå bindgarnet runt ena handen och gör en ögla.
  9. Trä öglan runt rullens ena ände och dra åt.
  10. Upprepa utmed hela rullen och avsluta med att knyta ihop ändarna.
  11. Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd i ena delen av grillen.
  12. Stäm av värmen, som ska vara mycket stark.
  13. Pensla rullen med lite olivolja och krydda den runtom med salt och svartpeppar.
  14. Lägg rullen på grillgallret så att den tillagas med direkt glödvärme.
  15. Bryn den runtom i cirka 10 minuter.
  16. Flytta sedan rullen så att den tillagas med indirekt glödvärme.
  17. Sätt på locket och tillaga i cirka 20 minuter.
  18. Köttet är klart när dess innertemperatur har nått 49 grader.
  19. Ta ut köttet och slå in den i aluminiumfolie.
  20. Låt köttet vila vid sidan om tills dess innertemperatur visar cirka 55 grader.
  21. Skiva upp vid bordet och severa.