The Pamplona - flankstek med gremolata

Foto: Björn Lindgren
The Pamplona - flankstek med gremolata
14 ingredienser
Rulle på flankstek som fylls med herrgårdsost, paprika och gremolata. En succé på grillfesten! Recept ur boken Grilla som proffsen.
I de flesta fall får du beställa flankstek, den är såpass ovanlig även om den ingår i det svenska styckningsschemat. Oxfilé är ett alternativ om än dyrare och mindre smakrik än flankstek. Använd en klotgrill med briketter eller kol, alternativt en gasolgrill. /Jonas Borssén
Till det här receptet behöver du en stektermometer.
Ingredienser
- 1 kg flankstek
- 6 pimientos del piquillo (eller annan rostad och skalad paprika på burk)
- 70 g babyspenat
- 250 g herrgårdsost, lagrad och tunt skivad
- salt
- svartpeppar
- bindgarn till köttet
- 3 dl persilja, hackad (går också bra med basilika eller grönmmynta)
- 6 klyftor vitlök, pressade
- 1 citron, skal
- 1 dl ströbröd
- 0,5 tsk chiliflakes
- 0,5 tsk salt
- 2 msk olivolja
Gör så här
- Putsa köttet från fett och hinnor.
- Fläk sedan flanksteken genom att försiktigt skära horisentalt längs med sidan men så att köttet fortfarande håller ihop i ett stycke.
- Banka eventuellt ut köttet så att det blir så jämnt som möjligt.
- Krydda köttet med salt och peppar.
- Lägg sedan ut ett jämnt lager spenat som täcker köttet.
- Fördela skivad ost ovanpå och sedan paprika.
- Strö på fyllningen i ett jämnt lager och rulla sedan ihop till en tjock rulle.
- Slå bindgarnet runt ena handen och gör en ögla.
- Trä öglan runt rullens ena ände och dra åt.
- Upprepa utmed hela rullen och avsluta med att knyta ihop ändarna.
- Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd i ena delen av grillen.
- Stäm av värmen, som ska vara mycket stark.
- Pensla rullen med lite olivolja och krydda den runtom med salt och svartpeppar.
- Lägg rullen på grillgallret så att den tillagas med direkt glödvärme.
- Bryn den runtom i cirka 10 minuter.
- Flytta sedan rullen så att den tillagas med indirekt glödvärme.
- Sätt på locket och tillaga i cirka 20 minuter.
- Köttet är klart när dess innertemperatur har nått 49 grader.
- Ta ut köttet och slå in den i aluminiumfolie.
- Låt köttet vila vid sidan om tills dess innertemperatur visar cirka 55 grader.
- Skiva upp vid bordet och severa.