Johans miniprinsesstårtor

Johans miniprinsesstårtor
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Johans miniprinsesstårtor

14 ingredienser

Små söta prinsesstårtor i miniformat. Originalreceptet är utan hallon men går fint att lägga till för den föredrar det.

Ingredienser

Botten

  • 300 g ägg
  • 150 g strösocker
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g smör, smält
  • 5 g bakpulver

Vaniljkräm

  • 500 g mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 120 g äggula
  • 125 g strösocker
  • 40 g majsstärkelse
  • 50 g smör

Övrigt

  • 500 g vispgrädde
  • 500 g marsipan
  • 50 g florsocker

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker luftigt i vattenbad till 40 grader.
  3. Tag bort från värmen och vispa till rumstemperatur.
  4. Sikta vetemjöl och bakpulver. Blanda i äggvispet. Vänd ner det smälta smöret.
  5. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 10 minuter.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 g av sockret. Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
  2. Plocka upp vaniljstängerna, skrapa ur alla frön.
  3. Vispa äggulor, resten av strösockret samt majsstärkelse luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
  4. Koka upp din vaniljkräm under omrörning, låt koka i ett par minuter.
  5. Tag bort kastrullen ifrån värmen, blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil. Kyl vaniljkrämen.

Montering

  1. Vispa grädden.
  2. Stansa ut bottnar.
  3. Spritsa en ring med vaniljkräm på hälften av bottnarna.
  4. Lägg på en botten. Spritsa på grädde, lite som en kulle. Stryk grädde runt om hela bakelsen.
  5. Kavla ut och lägg på marsipanlocket, forma med händerna så att det inte blir veck. Skär rent kanten.
  6. Dekorera gärna med siktat florsocker.