Grekisk potatiskaka med oxfilé, bearnaisesås och rödvinsglace

Grekisk potatiskaka med oxfilé, bearnaisesås och rödvinsglace
Foto: TV4

Grekisk potatiskaka med oxfilé, bearnaisesås och rödvinsglace

Av: Johan och Maria - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

2h

Grekland möter Frankrike i en spännande rätt. Grekisk potatiskaka med oxfilé, bearnaisesås och rödvinsglace.

Dryckestips
Condado de Oriza Crianza, 2005, Spanien. Art.nr 82265.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatiskaka

  • 10 potatisar, skivade
  • 2 rödlökar, skivade
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 förp pimientooliver finhackade [ca 80 g]
  • 1 förp fetaost, smulad [250 g]
  • 150 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 dl ost, riven

Oxfilé

  • 600 g oxfilé, putsad
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Bearnaisesås

  • 3 äggulor
  • 250 g smör, skirat
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 msk citron, färskpressad juice
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 droppar tabasco
  • 1,5 msk dragon

Rödvinsglaze

  • 3 dl rött vin
  • 1,5 dl strösocker

Gör så här

Potatiskaka

  1. Fräs potatisen i smöret i en stor kastrull på svagvärme i ca 5 minuter.
  2. Tillsätt grädden, vitlök salt och peppar.
  3. Tag bort kastrullen från plattan och blanda i oliver, rödlök och fetaost.
  4. Packa sedan blandningen fint och hårt i en ugnsfastform och strö över den rivna osten.
  5. Grädda mitt i ugnen på 185 grader i ca 1 timme och 15 minuter. Om gratängen börjar få för mycket färg, täck med ugnsfolie.

Bearnaisesås

  1. Blanda äggulor, vitvinsvinäger och citron.
  2. Ställ skålen i ett vattenbad och vispa tills det blir fluffigt.
  3. Tillsätt sedan sakta, sakta det skirade smöret och vispa hela tiden i jämn takt.
  4. Blanda sedan i dragon, salt, peppar, cayennepeppar och tabasco.
  5. Låt stå 15 minuter innan servering.

Rödvinsglaze

  1. Blanda vin och socker, koka upp och låt sjuda tills blandningen börjar bli lite tjock.
  2. Kyl sedan ner före servering.

Oxfilé

  1. Gnid in oxfilén i salt och peppar.
  2. Bryn den jämt runtom i en stekpanna.
  3. Sätt i en kött termometer och ställ in den på 140 grader i ugnen. Oxfilén är klar när innertemperaturen är 54 grader.