Coq au vin

Coq au vin
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Coq au vin

33

18 ingredienser

Använd med fördel lite äldre frigående fågel, smakar bättre och ger ifrån sig mer tuggmotstånd och grövre fibrer. /Johan Jureskog

Serveras med potatispuré.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel ungtupp (eller 1 större kyckling, ca 1.5 - 2 kg)
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 morötter (stora)
  • 1 purjolök
  • smör, att steka i
  • 200 g rökt sidfläsk, helt
  • 1 flaska fylligt rödvin
  • 2 lagerblad
  • svartpeppar
  • färsk timjan, rosmarin
  • 5 klyftor vitlök, hackade
  • några persiljestjälkar
  • 10 schalottenlökar
  • 300 g champinjoner
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • färsk kruspersilja
  • citron, zest till garnering

Gör så här

  1. Skölj och stycka kycklingen i 8 delar.
  2. Skär fläsket i strimlor.
  3. Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta.
  4. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan så länge.
  5. Fräs grönsakerna efter fläsket och lägg dem i grytan.
  6. Tillsätt vin, salt, kryddor, vitlök, och persiljestjälkar.
  7. Låt koka upp. Låt grytan koka under lock på svag värme i 15–25 minuter. Den längre tiden för ungtupp eller större kyckling.
  8. Skala under tiden smålökarna.
  9. Skiva eller dela eventuellt svampen i mindre bitar. Lägg den i stekpannan och låt det mesta av vätskan koka bort innan du lägger i lite fett.
  10. Fräs svampen och schalottenlöken och lägg ned dem i grytan.
  11. Häll på lite svampspad eller vatten. Lägg också i det brynta fläsket. Tag eventuellt upp persiljestjälkarna. Låt koka i ca 10 minuter.
  12. Sila av vätskan i grytan ner i en ny gryta.
  13. Blanda smöret och vetemjölet till en pastaredning och red av såsen.
  14. Smaka av och häll ner det i grytan igen och låt allt småputtra tillsammans ytterligare ett par minuter.
  15. Smaka av igen, grytan ska ha en mustig smak.
  16. Klipp över rikligt med persilja och garnera eventuellt med lite citronzest.
  17. Servera med potatispuré.