Lax med krämig risotto

Lax med krämig risotto
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Lax med krämig risotto

19 ingredienser

Bjud på denna fiskrätt och bli kökets hjälte.

Om du vill göra måltiden mer energisnål och vardagsanpassa den så gör så här:
Ta 15 gram smör istället för 100 g, måltiden energiinnehåll minskar med 600 kcal eller 150 kcal/person. Använd mer citronsaft, 1 msk olivoja blanda med chilin och häll det sedan över laxen.Strö den grovrivna parmesanen ca 5-7 gr över laxen( totalt 20-30 g). Var försiktig med saltet som öker risken för högt blodtryck. Ett bra alternativ till vanligt salt är Seltin som innehåller hälften mycket salt (natriumklorid) som vanligt salt. Och när du använder flingsalt så se till att använda flingsalt som är jodberikat. Jod är en mineral som finns i två av våra hormoner som påverkar vår ämnesomsättning. Brist på jod anses vara den vanligaste orsaken till struma, förstoring av sköldkörteln. Hos barn innebär jodbrist hämmad utveckling både mentalt och fysiskt. Seltin är jodberikad. Du kan självklart välja att använda mer grönsaker!
/Dietist Susanne Gustafsson

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer (à 150 g)
  • 150 g avorioris
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 förp tomat
  • 1 paprika
  • 1 morot
  • 1 fänkål
  • 0,5 zucchini
  • 5 gröna sparrisar
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 50 g parmesanost
  • 1 kruka kruka basilika
  • 100 g smör
  • 1 chilifrukt
  • 1 citron
  • 200 g räkor

Gör så här

  1. Skala räkorna och fräs skalen i olivolja. Slå på en liter vatten skjud i 20 min och sila av räkskalen.
  2. Hacka alla grönsaker. Fräs ris, lök, och vitlök i olivolja.
  3. Slå på vitt vin, tomat, paprika, morot och fänkål.
  4. Späd med den varma räkbuljongen under omröring i ca 15 min. Gå in med resterande grönsaker och smaka av med salt och peppar.
  5. Stek laxen på hög värme med matolja på en sida, salta och peppra. Fortsätt steka laxen i 80 grader ugn.
  6. Smält smör, blanda ned chilli och citronsaften.
  7. Lägg upp med risotton i botten, laxen ovanpå. Lägg chillismöret över rätten och garnera med basilika och grovriven parmesan. Sprinkla med flingsalt.