Knivmusslor med citron, vitlök och koriander

Johan Jureskog
Johan Jureskog

Knivmusslor med citron, vitlök och koriander

12 ingredienser

Klassiska smaker från Portugal, syran från citronen tillsammans med den parfymerade smaken i färsk koriander. /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 1 kg knivmusslor
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 5 klyftor vitlök, krossade
  • olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin (Verdicchio)
  • 0,5 fiskbuljongtärning
  • 0,5 dl citronsaft, färskpressad
  • 1 stor näve färsk koriander, grovt hackad
  • olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Till servering

  • vitt bröd

Gör så här

  1. Hetta uppe en stor stekpanna.
  2. Häll lite olivolja först.
  3. Ös därefter i med musslor, lök och vitlök.
  4. Slunga några varv i ungefär en halv minut innan du går i med vitt vin och strör över fiskbuljongtärningen.
  5. Koka under lock tills musslorna öppnas.
  6. Ta upp musslorna och värmehåll dem under plastfolie.
  7. Reducera vätskan till hälften.
  8. Slå därefter i citronjuicen och musslorna.
  9. Salta och peppra, smaka av.
  10. Slå upp på ett uppläggningsfat, ringla olivolja och strö över koriandern.
  11. Dra några varv på pepparkvarnen.
  12. Serveras gärna med vitt bröd.
    Smaklig måltid!