Gulasch på fläsk med surkål och gremolata

Gulasch på fläsk med surkål och gremolata
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Gulasch på fläsk med surkål och gremolata

18 ingredienser

Denna gulasch har jag lagat i många år med allt från lamm, får eller nöt men jag tror att den får sin fulla rätt med det lite fetare fläskköttet. /Johan Jureskog

**Maja Berthas dryckestips
**
Anna de Codorníu brut, Artikelnummer 7369 - 94 kronor
Servera gärna denna cava som aperitif! Den har en frisk och härlig fruktighet med inslag av tropiska frukter.

Ravenswood Vintner´s Blend Zinfandel, Artikelnummer 26001 - 99 kronor
Detta vin är välbalanserat och har en fyllig smak, fullpackad med solmogen frukt. Eftersmaken är behagligt mjuk och lång och bäddas in av en sammetslen fruktsötma. Ett smakrikt vin som bör matchas med minst lika kraftfull mat.

Bishops Finger Ale, Artikelnummer 1677 - 21:40 kronor
Smaken är ganska fyllig med rostade toner, tilltalande inslag av sötma, mycket fin humlebeska och lång, lite nötig och kryddig eftersmak. Detta öl är utsökt att dricka som sällskapsdryck, men även gott att dricka till smakrika rätter, såsom denna gulasch. Bishops Finger bör serveras svalt men inte för kallt eftersom detta sluter de fina aromerna

Piquillo är en liten röd, trekantig paprika.

**Gremolata
**1 del hackad vitlök, 1 del hackat citronskal, 4 delar grovhackade örter (kruspersilja, mejram och oregano). Blanda!

Ingredienser

  • 800 g fläsknacke, (fläsksida, fläskkind eller fläskkarré)
  • 2 rödlökar
  • 6 röda paprikor
  • 3 msk olivolja
  • 1 förp piquillos (grovhackad)
  • 1 röd chilifrukt (tunna ringar)
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 msk paprikapulver (gärna spanskt rökigt)
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 msk hel kummin, krossade
  • 1 msk timjan
  • 2 citroner, saften
  • 0,5 msk salt

Tillbehör

  • surkål
  • kokt potatis (gärna i ånga)
  • gremolata
  • gräddfil (eller crème fraiche)
  • olivolja

Gör så här

  1. Skölj köttet i kallt vatten, låt det rinna av och lägg i en bunke.
  2. Skiva löken och paprika och lägg i en bunke. Stek dem så de får fin färg, häll i en kastrull skölj ur pannan med vatten och häll i det i kastrullen.
  3. Salta och stek köttet gyllen brunt, gnid därefter in köttet med vitlök och kryddor och lägg det ovanpå lök och paprika, skölj ur pannan och häll det över.
  4. Lägg i piquillos, chili och citronsaften.
  5. Sätt på ett tättslutande lock och sätt på mediumvärme.
  6. Låt grytan få ett uppkok och sänk sedan värmen. Låt grytan puttra i ca 60 min. Späd eventuellt med lite vatten.
  7. När köttet är mört, smaka av med salt.
  8. Servera med tillbehören.