Kokt rimmad kalvtunga med äpple, rotfukter & pepparrot

Kokt rimmad kalvtunga med äpple, rotfukter & pepparrot
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Kokt rimmad kalvtunga med äpple, rotfukter & pepparrot

21 ingredienser

I dessa tider gäller det att ta tillvara på alla ingredienser och allvarligt, vad är godare och hälsosammare än kokt tunga.

Ingredienser

portioner
  • 1 kalvtunga, rimmad (alt. färdig oxbringa eller färdigt fläsklägg) [ca 800 g]
  • 2 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 hela nejlikor
  • 2 morötter, skalade, och skivade i 0,5 cm skivor
  • 2 palsternackor, skalade, och skivade i 0,5 cm skivor
  • 1 purjolök, i 1,5 cm skivor
  • koka grönsakerna i kalvtungespadet
  • 2 äpplen, i 1 cm stora tärningar
  • 1 msk smör
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • 2 dl cider
  • 1 dl äppelmos
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 30 g smör
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 800 g rotselleri, skuren i mindre bitar
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka upp kalvtungan i rikligt med vatten och skumma av. Lägg i kryddorna och sjud tungan i ca 3 tim.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta väl. Koka rotsellerin klart. Pressa sedan ur allt vatten ur rotsellerin, och lägg den i en ny kastrull och koka in grädden. Mixa purén slät med crème fraiche, salt och peppar.
  3. Koka grönsakerna klara i kalvtungespadet (om du köpt färdig oxbringa eller fläsklägg så spar buljongen som kommer med). Vid servering så slungas de tillsammans med äpplena varma med smör och riven pepparrot.
  4. Koka upp cider, äppelmos och kalvbuljongtärning. Mixa i smör, smaksätt med vinäger, salt och peppar.