Ångad torsk med ägg, räkor, västerbottensost och citronsyrade grönsaker

Ångad torsk med ägg, räkor, västerbottensost och citronsyrade grönsaker
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Ångad torsk med ägg, räkor, västerbottensost och citronsyrade grönsaker

23 ingredienser

Vad är hälsosammare än en bit kokt fisk, här serverad enkelt med välbekanta svenska smaker.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar torskrygg (rimmade 1 timme i 10 % salt rimmlag)
  • 3 dl standardmjölk
  • 1 msk gul lök, finhackad
  • 0,5 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 2 hela nejlikor
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 50 g Västerbottensost, riven
  • 2 morot (skalade lövtunt som tagliatelle)
  • 150 g rotselleri (skalade lövtunt som tagliatelle)
  • 1 rödlök, skurna i finstrimlade båtar
  • 150 g blomkål (i små härliga buketter)
  • 3 msk smör, brynt
  • 1 citron (saften)
  • 100 g räkor, skalade och grovhackade
  • salt
  • peppar
  • 2 ägg, hårdkokta och grovhackade)
  • 1 citron (zest)
  • 1 kruka dill
  • ev potatis, kokt
  • ev en klick löjrom

Gör så här

  1. Koka upp mjölken och låt den sjuda i 5 min. med löken och kryddorna, sila sedan. Smält smöret och ha i mjölet i en kastrull, vispa i den varma silade mjölken och koka upp till en lagom tjock béchamelsås, vid servering så mixa i den rivna västerbottensosten.
  2. Ånga av fisken på 60-gradig ånga tills 50 graders innetemperatur.
  3. Hetta upp det brynta smöret och ”woka” grönsakerna precis vid serveringstillfället, smaksätt med citronsaft, salt och peppar och blanda ner räkorna.
  4. Lägg såsen i botten, sen fisken, grönsakerna, ägget och sist zesta över lite citronskal och kasta på dillen.