Johan och Elisabeths succékakor

POPULÄRT
Johan och Elisabeths succékakor
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Johan och Elisabeths succékakor

11 ingredienser

1 h

Krispiga och lite sega havreflarn fyllda med en läcker citronsmörkräm

Ingredienser

portioner stycken

Havreflarn

  • 50 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1,5 dl strösocker

Marängsmörkräm

  • 1 äggvita
  • 0,5-0,75 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör, rumsvarmt och tärnat
  • ca 0,5 citron, finrivet skal

Gör så här

Havreflarn

  1. Värm ugnen till 200 grader (175 grader om varmluft).
  2. Smält smöret. Häll det smälta smöret över havregrynen.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Tillsätt grynblandningen och mjölblandningen till äggvispet. Blanda ordentligt och låt stå i 5 minuter.
  6. Klä plåtarna med bakplåtspapper. Klicka ut smeten som små bollar med en tesked. Se till att det finns utrymme för kakorna att flyta ut.
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 5-6 minuter, tills kakorna blir gyllenbruna och lite mörka i kanterna.

Marängsmörkräm

  1. Lägg äggvitor och socker i en skål. Sätt skålen över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp (55-60 grader), vispa hela tiden lätt så att inte äggvitan hinner sätta sig i botten.
  2. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat helt. Vispa sedan ner smöret, lite i taget.
  3. Vänd ner finrivet citronskal. Fyll en spritspåse med krämen.
  4. Spritsa kräm på en kaka (undersidan) och täck med en annan kaka som lock. Tryck till lätt.