Johan och Elisabeths succékakor

POPULÄRT
Johan och Elisabeths succékakor
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Johan och Elisabeths succékakor

11 ingredienser

1 h

Krispiga och lite sega havreflarn fyllda med en läcker citronsmörkräm

Ingredienser

Håll skärmen tänd
stycken

Havreflarn

  • 50 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1,5 dl strösocker

Marängsmörkräm

  • 1 äggvita
  • 0,5-0,75 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör, rumsvarmt och tärnat
  • ca 0,5 citron, finrivet skal

Gör så här

Håll skärmen tänd

Havreflarn

  1. Värm ugnen till 200 grader (175 grader om varmluft).
  2. Smält smöret. Häll det smälta smöret över havregrynen.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Tillsätt grynblandningen och mjölblandningen till äggvispet. Blanda ordentligt och låt stå i 5 minuter.
  6. Klä plåtarna med bakplåtspapper. Klicka ut smeten som små bollar med en tesked. Se till att det finns utrymme för kakorna att flyta ut.
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 5-6 minuter, tills kakorna blir gyllenbruna och lite mörka i kanterna.

Marängsmörkräm

  1. Lägg äggvitor och socker i en skål. Sätt skålen över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp (55-60 grader), vispa hela tiden lätt så att inte äggvitan hinner sätta sig i botten.
  2. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat helt. Vispa sedan ner smöret, lite i taget.
  3. Vänd ner finrivet citronskal. Fyll en spritspåse med krämen.
  4. Spritsa kräm på en kaka (undersidan) och täck med en annan kaka som lock. Tryck till lätt.