Helgrillad kyckling med polenta och salsa

Helgrillad kyckling med polenta och salsa
Foto: TV4
Jessica Frej
Jessica Frej

Helgrillad kyckling med polenta och salsa

5

10 steg att laga

18 ingredienser

Helgrillad kyckling med citron och svartpeppar. Serveras med krämig polenta och tomatsalsa.

Se fler recept från

Mitt kök


Ingredienser

Kyckling

  • 1 hel kyckling
  • 125 g smör
  • 2 msk citron, skalet, rivet
  • 2 msk timjan, hackad
  • 2 klyfta vitlök, rivna
  • 2 krm chili, torkad
  • 3 krm svartpeppar

Polenta

  • 4 dl polentamjöl
  • 7-9 dl kycklingbuljong
  • 1 dl parmesanost, riven

Tomatsalsa

  • 4 tomater
  • 1 rödlök, hackad
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 citroner, saft
  • salt

Gör så här

  1. Kyckling
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda 100g smör, citronskal, timjan, vitlök, chili och svarta i en bunke.
  3. Fördela smöret runt om och i kycklingen, man kan även trycka försiktigt in smör mellan bröstfilén och skinnet med hjälp av handen.
  4. Baka kycklingen i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter, sänk sedan ugnen till 140 grader och baka i ytterligare 30-40 minuter.
  5. Ta ut ur ugnen och låt kycklingen vila i 20 minuter innan servering.
  6. Polenta
    Koka upp kycklingbuljongen i en kastrull.
  7. Tillsätt polentamjöl och låt koka på svag värme under omrörning i cirka 8 minuter.
  8. Tillsätt sedan ost och smör och smaka av med salt.
  9. Tomatsalsa
    Skär tomater i kuber och blanda med persilja, senap, olivolja, balsamicovinäger, rödlök och citronjuice.
  10. Skär ur kycklingen ifrån bröstbenet och neråt.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
ViktVäktarna ät smart2

Goda, enkla knep!

Ät smartare - här är tipsen som gör kroppen glad

Läs mer