Jespers lasagne på hemgjorda lasagneplattor med spenat

Jespers lasagne på hemgjorda lasagneplattor med spenat
Foto: TV4
Jesper Blomqvist
Jesper Blomqvist

Jespers lasagne på hemgjorda lasagneplattor med spenat

Av: Jesper Blomqvist

Från: Sveriges mästerkock VIP

26 ingredienser

Klassisk italiensk lasagne gjord från grunden med färska hemgjorda lasagneplattor med spenat i. Servera lasagnen med en fräsch sallad till, gärna med färska spenatblad i.

Ingredienser

portioner

Pastaplattor

  • 400 g tipo 00 mjöl
  • 3 ägg
  • 200 g färsk spenat
  • salt, en nypa

Köttfärssås

  • 500 g högrev
  • 150 g pancetta
  • 1 morot
  • 1 rödlök
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl mjölk
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • olivolja
  • smör
  • salt
  • peppar

Bechamelsås

  • 50 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 50 g parmesanost, riven
  • muskot, gärna färskriven men det går givetvis bra med färdigmald också
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Lasagneplattorna

  1. Lägg spenaten i lättsaltat kokande vatten. Låt koka upp igen, ta av från plattan och skölj spenaten i kallt vatten. Pressa sedan bort överflödig vätska, mixa i en mixer.
  2. Blanda sedan i 100 g mjöl och blanda sedan i resten av ingredienserna till pastadegen antingen på klassiskt vis på bakbordet eller i en mixer. Tänk på att inte ta allt mjöl på en gång utan lägg spara 1/4 så att du ser att degen inte blir för torr. Skulle den bli för torr ta några droppar vatten.
  3. Knåda sedan rejält i minst 10 minuter. Är degen för lö, ha i lite mer mjöl men bara lite år gången.
  4. Lägg degen i plastfolie och låt vila i minst 30 minuter i kylskåp.
  5. Kör sedan i pastamaskin, ca 1/3 av degen åt gången tills du får fina gröna pastaark.
  6. Koka pastaplattorna snabbt, ca 1-2 minuter i välsaltat vatten. Lägg dem sedan i en kastrull med kallt vatten någon minut och sedan på en torr kökshandduk så att allt överflödigt vatten försvinner, sedan är de redo att användas.

Köttfärssås

  1. Hacka eller riv morot, selleri, lök och vitlök fint, stek grönsakerna i lite smör och olivolja
  2. Mixa gärna pancettan i en mixer så det blir som en färs av den.Stek pancettan och köttfärsen i en annan panna i lite smör och olivolja, salta och peppra ordentligt.
  3. När köttfärsen fått en fin yta blanda samman med grönsakerna och häll i tomatpurén och låt den stekas med i pannan några minuter.
  4. Tillsätt vin, tomater, mjölk och lagerblad. Låt allt småkoka minst 30 minuter, späd med lite vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar

Bechamelsås

  1. Värm mjölken i en kastrull.
  2. Smält smöret i en annan kastrull. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt. Späd med lite mjölk i taget tills all mjölk är tillsatt. Låt puttra på svag värme i 10 minuter.
  3. Ta sedan av från plattan, blanda i den rivna parmesanosten och smaka av med salt, vitpeppar och muskot.

Montera lasagnen

  1. Sätt ugnen på 180-200 grader.
  2. Använd en form som har lite högre kanter och kan rymma minst fem lager. Välj om du vill göra den i en stor form eller i portionsformar.
  3. Varva bechamelsås, pastaplattor och köttfärssås, börja och avsluta med bechamelsås. Strö över lite riven parmesanost.
  4. Grädda i ugnen ca 15-20 minuter.
  5. Servera lasagnen med en sallad till.