Jerk chicken med kokosris

koket.se
Jerk chicken med kokosris
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Jerk chicken med kokosris

22 ingredienser

1 h

Smakrika och saftiga kycklingklubbor som rostas i ugnen och serveras med ett krämigt kokosris med bönor.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 1,5 kg kycklingklubba
  • 6 salladslökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1-3 chilifrukter, scotch bonnet eller habanero beroende på hur starkt man vill ha det
  • 3 kvistar färsk timjan, repade blad (eller 1 tsk torkad timjan)
  • 3 msk farinsocker
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 1 limefrukt, pressad lime
  • 3 msk japansk soja
  • 3 msk neutral matolja

Ris

  • 4 salladslökar, skivade (vita och gröna delar separerade)
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 4 dl basmatiris
  • 3 kvistar färsk timjan (eller 0,5 tsk torkad timjan)
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 förp färdigkokta kidneybönor, sköljda och avrunna
  • 1 tsk salt
  • neutral olja, till stekning

Till servering

  • limefrukt
  • ev röd chilifrukt, skivad

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till kycklingen, förutom kycklingen i en mixer. Kör till en pastaliknande marinad.
  2. Lägg kycklingklubborna i en plastpåse och häll i marinaden. Låt vila i kylen minst 4 timmar, gärna över natten. Har du inte tiden kan du lägga klubborna direkt i en ugnsform och bre på marinaden.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga kycklingen ca 40 minuter. Täck med folie på slutet om de börjar brännas.
  4. Under tiden kycklingen tillagas görs riset. Skölj riset noga så stärkelsen försvinner. Låt rinna av väl i en sil.
  5. Stek det vita på salladslöken tillsammans med hackad vitlök tills de är mjuka. Tillsätt ris och låt fräsa i 1 minut under omrörning. Tillsätt sen kokosmjölk och vatten samt timjankvistar och salt. Låt koka under lock ca 15 minuter.
  6. Lägg i kidneybönor, vänd runt och plocka bort timjankvistarna. Sätt på locket igen och ta från värmen. Låt stå i 5 minuter, fluffa sen upp riset och strö på det gröna från salladslöken. Vänd runt försiktigt.
  7. Servera din jerk kyckling tillsammans med det goda riset. Garnera gärna med chili och bjud med limeklyftor.

Glöm inte att matsortera rester från matlagningen för en mer hållbar matlagning och njut av din goda kycklingrätt! /Köket redaktionen