Lammfilé med strävsopp på spanskt vis

Lammfilé med strävsopp på spanskt vis
Foto: Stefan Wettainen
Jens LinderPelle Holmberg
Jens LinderPelle Holmberg

Lammfilé med strävsopp på spanskt vis

0

6 steg att laga

12 ingredienser

I Spanien är kombinationen sherry och vitlök vanlig i många fina rätter och så även i denna, som kan serveras som tapas eller förrätt men blir läcker tillsammans med lammfilé. De övriga smakerna lättar upp strävsopparnas lite strama smak.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g lammfilé (eller annan filé)
  • salt
  • smör, att steka i
  • svartpeppar, ur kvarn

Sky

  • 1 l strävsopp (eller andra soppar)
  • 6 msk olivolja
  • 3 msk vitlök, fint strimlad
  • 1 bit röd chilifrukt, finhackad
  • 4 msk torr sherry
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, ur kvarn
  • 2 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skär svamparna i halvcentimetertjocka skivor.
  2. Skär lammfilén i åtta bitar. Salta köttbitarna runtom. Låt stå.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek svampen sakta på medelgod värme. Tillsätt vitlök och chili. Låt fräsa i cirka 10 minuter.
  4. Häll på sherry och salta och peppra. Håll varmt.
  5. Stek lammfiléerna i smör i en het panna. Vänd dem efter ett par minuter och stäng sedan av värmen. Låt dem ligga i den avsvalnande pannan i 3—4 minuter beroende på hur röda eller rosa de ska vara. Peppra köttet runtom.
  6. Servera lammfilén med skyn och valfri kokt grönsak. Toppa eventuellt med lite persilja.
TIPS!
läs mer
Sofia Antonsson 2

4 tips för känslig mage

Dietisten Sofia Antonssons tips för dig med IBS

Läs mer