Lammfilé med strävsopp på spanskt vis

0 röster
4
Lammfilé med strävsopp på spanskt vis
Foto: Stefan Wettainen

I Spanien är kombinationen sherry och vitlök vanlig i många fina rätter och så även i denna, som kan serveras som tapas eller förrätt men blir läcker tillsammans med lammfilé. De övriga smakerna lättar upp strävsopparnas lite strama smak.

Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g lammfilé (eller annan filé)
  • salt
  • smör att steka i
  • svartpeppar ur kvarn

Sky

  • 1 liter strävsopp eller andra soppar
  • 6 msk olivolja
  • 3 msk fint strimlad vitlök
  • 1 bit finhackad röd chili
  • 4 msk torr sherry
  • salt efter smak
  • svartpeppar ur kvarn
  • eventuellt 2 msk hackad persilja

Gör så här

  1. Skär svamparna i halvcentimetertjocka skivor.
  2. Skär lammfilén i åtta bitar. Salta köttbitarna runtom. Låt stå.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek svampen sakta på medelgod värme. Tillsätt vitlök och chili. Låt fräsa i cirka 10 minuter.
  4. Häll på sherry och salta och peppra. Håll varmt.
  5. Stek lammfiléerna i smör i en het panna. Vänd dem efter ett par minuter och stäng sedan av värmen. Låt dem ligga i den avsvalnande pannan i 3—4 minuter beroende på hur röda eller rosa de ska vara. Peppra köttet runtom.
  6. Servera lammfilén med skyn och valfri kokt grönsak. Toppa eventuellt med lite persilja.
5 augusti 2010

Fler goda recept