Jennys pressgurka

Foto: Miriam Preis
Jennys pressgurka
6 ingredienser
2 h
"En 1-2-3-lag görs genom att blanda 1 del ättiksprit med 2 delar socker och 3 delar vatten. Den fungerar lika bra till gurka som till morötter, rödlök eller rättika. Att låta grönsaker ligga i den här lagen är fantastiskt för att ge dem en söt men samtidigt syrlig smak. Om du har undrat hur mormor fick till den där goda pressgurkan eller grannen den underbart goda picklade rödlöken i hamburgaren du blev bjuden på förra sommaren så har du svaret här." /Jenny Bäcklund
Ingredienser
- 1 gurka
- 1 tsk salt
- 1,5 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl ättiksprit 12 %
- persilja
Gör så här
- Skiva gurkan med osthyvel. Lägg skivorna i en skål och salta.
- Täck skålen med något platt, exempelvis en mindre skål och ställ en tyngd över så att gurkan pressas.
- Låt stå i 30 minuter.
- Koka upp vattnet, tillsätt socker och rör tills det löst sig.
- Häll i ättika och låt svalna.
- Häll av vätskan från gurkan.
- Varva gurka och finklippt persilja i en väl rengjord burk.
- Häll på lagen.
- Förvara i kylen, den håller i minst 2 veckor.