Jennies thanksgiving-middag

POPULÄRT
koket.se
Jennies thanksgiving-middag
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Jennies thanksgiving-middag

22 ingredienser

1 h

Klassisk thanksgiving-mat med kalkon och goda tillbehör som gräddsås, gelé, mos och brysselkål. En rätt som är betydligt enklare och mer snabblagad än den traditionella hela kalkonen.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Potatismos

  • 900 g mjölig potatis (king edward)
  • 2,5-3 dl standardmjölk
  • 75 g smör
  • 0,5 krm muskot, riven

Kalkonbröst

  • 1 kg kalkonbröst
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad salvia
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 apelsiner (saften)

Brysselkål

  • 140 g bacon
  • 400 g brysselkål
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk balsamvinäger
  • smör, till stekning

Skysås

  • stekskyn från kalkonen
  • 1,5 msk koncentrerad kycklingfond
  • 3 dl vispgrädde
  • ev majsstärkelse
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • röd vinbärsgelé

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk, ca 20 minuter. Häll av och låt ånga av.
  2. Krydda kalkonbrösten med salt och peppar på båda sidor. Smält lite av smöret till kalkonen i en stekpanna. Stek brösten i smöret tills de fått en fin gyllene yta runtom.
  3. Tillsätt resten av smöret och sen alla torkade kryddor samt riven vitlök. Häll på apelsinsaften. Låt puttra under lock ca 30 minuter.
  4. Häll på mjölk på potatisen och låt börja puttra. Tryck till potatisen ordentligt med en avstängd elvisp, sätt sedan på vispen och vispa upp till ett fluffigt mos.
  5. Rör ner smöret och smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar.
  6. Skär bacon i mindre bitar och stek krispigt i en stekpanna. Lyft upp baconet från pannan och låt rinna av på dubbla hushållspapper. Låt fettet vara kvar i pannan.
  7. Halvera brysselkålen och lägg i pannan med baconfettet. Stek i 8-10 minuter under omrörning, Tillsätt ev lite smör om pannan börjar steka torrt.
  8. Häll på japansk soja och balsamvinäger och låt steka i 1 minut till. Ställ åt sidan.
  9. Lyft ur kalkonen ur stekpannan. Medan kalkonen vilar, gör skysåsen.
  10. Häll all sky i en kastrull tillsammans med kycklingfond och grädde. Låt koka upp. Red eventuellt med majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera kalkonen med det fluffiga moset, brysselkålen, skyn och gelé.