Jordgubbstiramisu

Foto: TV4
Jordgubbstiramisu
12 ingredienser
2h 30 min
En jordgubbstiramisu med apelsinjuice och kakao.
Receptet är beräknat för 6-8 personer.
Dryckestips
Vitt ungersk dessertvin Tokaji
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 500 g jordgubbar
- 100 g florsocker
- 2 dl grädde
- 500 g mascarpone
- 2 msk mörk rom
- 250 g kattungor, kex
- 3,5 dl apelsinjuice
Garnering
- kakao
- Mörk choklad, hyvlad
- Vit choklad, hyvlad
- jordgubbar
- ev jordgubbssås
Gör så här
- Skölj jordgubbarna.
- Ansa och torka av dem.
- Skär bären i mindre bitar.
- Lägg dem i en skål och pudra över hälften av florsockret.
- Vispa grädden.
- Rör ut mascarpone med resten av florsockret och romen i en skål.
- Blanda de marinerade jordgubbsbitarna, mascarponen och grädden.
- Stryk ut ett lager jordgubbsmascarpone i en fyrkantig form.
- Doppa kattungorna snabbt i apelsinjuice och placera dem omlott bredvid varandra i formen.
- Fördela hälften av återstående jordgubbs- mascarponen ovanpå och jämna ut.
- Lägg ett andra lager indränkta kattungor ovanpå.
- Täck med resten av jordgubbs- mascarponen och jämna till.
- Täck tiramisun med plastfolie och ställ den kallt i 2 timmar.
Vid servering
- Fördela tiramisun i portionsformar eller glas.
- Sikta över kakao och hyvla chokladen strax före servering.
- Garnera eventuellt med jordgubbssås och jordgubbar.