Japanska pannkakor

Japanska pannkakor
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Japanska pannkakor

12 ingredienser

30 min

Superluftiga pannkakor som är helt oemotståndligt goda.

Ingredienser

portioner
  • 2 äggulor
  • 1 dl mjölk, 3 % [100 g]
  • 2 msk matolja [28 g]
  • 0,75 dl vetemjöl [45 g]
  • 2 tsk vaniljsocker [6 g]
  • 4 äggvitor
  • 4 msk strösocker [54 g]
  • smör, till stekning
  • 1 krm salt

Till servering

  • smör, mjukt, rumsvarmt
  • flytande honung
  • färska bär, blandade

Gör så här

  1. Mixa äggulor, mjölk och olja luftigt i en bunke med en stavmixer.
  2. Sikta ner mjöl och vaniljsocker och mixa i ytterligare i 1–2 minuter.
  3. Vispa i en annan bunke, av glas eller metall, äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank marängsmet.
  4. Vänd ner marängen i ägguleblandningen i fyra omgångar med en slickepott – arbeta försiktigt och försök att behålla så mycket luft i smeten som möjligt.
  5. Smält lite smör på låg värme i en non stick-panna. Spritsa eller klicka ut små höga pannkakor i stekpannan (cirka ½ deciliter per pannkaka) och stek i cirka 4 minuter per sida. Vänd försiktigt, de är väldigt ömtåliga. När du steker andra sidan kan du lägga på ett lock så att även sidorna av pannkakorna tillagas.
  6. Servera pannkakorna med smör, honung och färska bär.