Varför heter det Janssons frestelse?

Svensk favorit till jul, midsommar, påsk och vickning - men varför kallar vi anjovislådan för Janssons?

En smakrik gratäng med skivad eller stavad potatis, grädde och anjovis, toppad med ett frasigt täcke av skorpmjöl eller ströbröd, hur blev det Janssons frestelse egentligen?

Teorier & skrönor om frestelsen

Många har spekulerat i om operasångaren och festprissen Per Adolf "Pelle" Janzon givit namn åt rätten som serverades tillsammans med öl och snaps. Den teorin verkar falla då rätten aldrig kallades så under tiden Janzon levde, utan först ca 30 år senare. Svenska gastronomiska akademien har förklarat namnet med att en fru Elvira Stigmark (1886–1953) från Östermalm på en bjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen. Namnet blev då Janssons frestelse efter filmen från 1928 med samma namn. 

Gott är det hur som helst, Janssons frestelse är en klassiker som står sig! Recept hittar du här nedanför.

Janssons frestelser