Janssonsoppa med västerbottensost och kavringssmul

Jansonsoppa med västerbottensost och kavringssmul
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Janssonsoppa med västerbottensost och kavringssmul

11 ingredienser

45 min

Ernst gör en variant på Janssons frestelse och serverar den som en god potatissoppa toppad med västerbottensost och krisigt kavringssmul.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 4 skivor kavring
  • 500 g potatis
  • 2 gula lökar, stora
  • 3,75 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 förp ansjovis (à 125 g)
  • 100 g Västerbottensost
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • vatten

Gör så här

  1. Riv kavringen grovt i en matberedare eller på rivjärn. Det går också bra att skära brödet i små bitar med kniv.
  2. Stek smulorna krispiga i smör. Låt svalna.
  3. Skala och skär potatisen i 1 cm tjocka stavar. Skala, halvera och skär löken i strimlor.
  4. Fräs lök och potatis utan att de tar färg i olja i en gryta eller stor kastrull.
  5. Häll på vin, grädde och ansjovis med spad. Späd med lite vatten. Koka potatisen mjuk. Smaka av med peppar.
  6. Riv osten grovt.
  7. Häll upp soppan i skålar. Strö över kavringssmul och ost. Smält ev osten med en gasolbrännare.