Jamie Olivers chili con carne

Jamie Olivers chili con carne
Foto: David Loftus och Chris Terry
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Jamie Olivers chili con carne

Av: Jamie Oliver

Från: Jamies Matrevolution

21 ingredienser

1 h 15 min

Vilken klassisk rätt det här är! De flesta av mina polare gillar kikärterna, men annars funkar limabönor eller till och med tärnad potatis också bra. Det här receptet är för 6 personer. /JamieOliver

Jamies tips!
Det är fritt fram att hetta upp rätten med lite extra chilipulverför den som så önskar. Rätten är jäkligt god även dagen efter, till exempel som fyllning till bakad potatis.

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 2 röda paprikor
  • olivolja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen kanel
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 400 g kikärtor, på burk
  • 400 g röda kidneybönor, på burk
  • 800 g krossade tomater
  • 500 g nötfärs
  • färsk koriander, ett litet knippe
  • 2 msk balsamvinäger
  • 400 g basmatiris
  • 500 g yoghurt
  • 230 g guacamole
  • 1 limefrukt

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, vitlök, morot och selleri - bry dig inte om tekniken, bara hacka på tills allt är finhackat. Dela paprikorna på mitten, skär bort stjälkarna, kärna ur och hacka grovt.
  2. Ta fram din största traktörpanna eller liknande och sätt den på medelvärme. Tillsätt två skvättar olivolja och alla hackade grönsaker. Tillsätt chilipulver, spiskummin, kanel och en generös nypa salt och peppar. Stek i cirka 7 minuter, tills allt har mjuknat och börjat få lite färg. Rör om varje halvminut.
  3. Tillsätt de avrunna kikärterna, de avrunna kidneybönorna samt krossade tomater. Tillsätt färsen, dela eventuella klumpar med en träslev. Fyll en av de tomma tomatburkarna med vatten och häll det i pannan.
  4. Nyp av korianderbladen och lägg dem i kylen. Skölj stjälkarna, finhacka och rör ner i maten. Tillsätt balsamvinäger och smaka av med en rejäl nypa salt och peppar.
  5. Låt koka upp, sänk sedan värmen och koka sakta med locket på glänt i cirka 1 timme, rör om då och då så att inget fastnar.
  6. Servering: nykokt ris är perfekt till chili con carnen. Lägg upp ris och chili con carne i stora djupa tallrikar eller ställ fram allt på bordet och låt folk förse sig själva. (Om du inte är sugen på ris är det lika gott med couscous till eller bara med ett stycka färska bröd med knaprig skorpa). Ställ fram små skålar med naturell yoghurt, guacamole och limeklyftor på bordet och strö korianderbladen över chilin.