Grillad laxsida med gurkyoghurt
Grillad laxsida med gurkyoghurt
11 ingredienser
Grilla en hel laxsida och servera det knapriga skinnet som tillbehör.
Se fler recept från
Ingredienser
- 1 kg laxsida, fjällad och urbenad
- 1 citron, rivet skal och saft
- en kruka fänkålsvippor eller färsk basilika, finhackad
- olivolja
- havssalt
- svartpeppar, nymalen
Gurkyoughurt
- 1 gurka
- 300 ml yoghurt
- 1 röd chilifrukt
- en liten kruka färsk mynta eller oregano (plockade blad)
- extra virgin olivolja
Gör så här
- Borsta rent grillgallret så att inte fisken fastnar, tänd sedan grillen och vänta på bra glöd. Om du har en liten grill kan du dela laxen i två delar så att den får plats.
- Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en skärbräda och skär snitt på ca 1 cm längs hela sidan.
- Riv över citronskal och strö över fänkålsvipporna eller basilikan.
- Gnugga in blandningen och peta in den i snitten.
- Häll olivolja på ytan bredvid på skärbrädan och strö över ordentligt med salt och peppar.
- Lägg över laxen på blandningen och gnid runt skinnsidan i den.
- När grillen är klar lägger du på laxen med skinnet nedåt.
- När skinnsidan är gyllenbrun och knaprig (efter ca 4 minuter) vänder du laxen försiktigt och grillar andra sidan i ytterligare 2-3 minuter.
- Under tiden drar du försiktigt skinnet av fisken och lägger det bredvid på grillen så att även andra sidan blir knaprig.
- Lyft försiktigt laxen från grillen och lägg på ett serveringsfat. Låt skinnet svalna lite, sen kan du bryta det i bitar och strö ovanpå laxen.
Gurkyoghurt
- Skär gurkan i halvor på längden och gröp ur och släng bort fröna i mitten.
- Hacka sedan gurkan och blanda ihop med yoghurten.
- Balansera smakerna med citronsaft, hackad chili och hälften av din mynta eller oregano.
- Ringla över lite god olivolja och smaka av med lite salt och peppar.
- Dela laxen i sex bitar, och servera med gurkyoghurten.
- Toppa med lite olivolja samt resten av chilin och örterna. Se till att alla får en bit av det knapriga fiskskinnet!