Allt-i-ett-gryta med tomater och korv

Allt-i-ett-gryta med tomater och korv
Foto: Fremantle/TV4
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Allt-i-ett-gryta med tomater och korv

Av: Jamie Oliver

Från: Hemma hos Jamie

9 ingredienser

45 min

Jamie Olivers ugnsbakade tomater blir en härligt tjock och simmig tomatsås. Servera med korv av god kvalitet som du rostar i ugnen samtidigt. Resterna blir en fantastisk pastasås dagen efter!

Se fler recept från

Hemma hos Jamie

Ingredienser

portioner
  • 2 kg tomater, blandade storlekar och färger
  • färsk timjan, rosmarin och lagerblad, 2 kvistar av varje sort
  • 1 tsk oregano
  • 3 klyftor vitlök, skalade och hackade

korvar av god kvalitet, gärna italienska

  • extra virgin olivolja
  • balsamvinäger
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Tillbehör

  • bröd, potatismos, ris eller polenta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader och koka upp vatten i en kastrull.
  2. Skålla tomaterna; skåra dem med en kniv och lägg dem i kokande vatten i 30 sekunder.
  3. Häll av och fyll på med kallt vatten och dra sedan skinnet av tomaterna när de svalnat lite.
  4. Ta fram en stor ugnsform som rymmer tomaterna i ett lager. Bred ut tomaterna och tillsätt örter, vitlök och korvar.
  5. Ringla över ordentligt med olivolja och balsamvinäger, krydda med salt och peppar.
  6. Blanda runt och se sedan till att korvarna ligger överst. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
  7. Ta sedan ut formen, skaka till den och vänd korvarna. Ugnsstek i ytterligare 15-30 minuter eller tills korvarna har fått bra yta.
  8. Nu har du en intensiv, “tomatig” sås. Om den är lite för tunn kan du lyfta ut korvarna och sätta ugnsformen på plattan för att koka ner den lite.
  9. När du fått den konsistens du vill ha – jag gillar när den är ganska tjock – lägger du tillbaka korven.
  10. Smaka av och servera med ett gott bröd som du värmt i ugnen i ca 10 minuter(perfekt att sopa upp sås med), eller med potatismos, polenta eller ris, en grönsallad och ett glas gott rödvin.