Italienska köttbullar i tomatsås - Isabellas recept

POPULÄRT
koket.se
Italienska köttbullar i tomatsås - Isabellas recept
Foto: TV4
Isabella Morrone
Isabella Morrone

Italienska köttbullar i tomatsås - Isabellas recept

26

15 ingredienser

1 h 10 min

Isabella Morrones recept på en barndomsfavorit, nämligen sin mammas recept på italienska köttbullar i tomatsås. Dessa vill du inte missa.

Ingredienser

portioner
  • 500 g högrevsfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1-2 dl rött vin
  • 3 dl parmesanost, riven
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 1 ägg
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 burkar hela konserverade tomater (gärna san marzano tomat)
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port spaghetti
  • ev parmesanost

Gör så här

  1. Blanda färsen med vin, ströbröd parmesan, persilja och ägg. Pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra. Blanda försiktigt ihop till en smet för hand.
  2. Provstek lite av färsen i olja i en stekpanna. Smaka av och se om du behöver krydda mer.
  3. Rulla köttbullar av smeten i önskad storlek.
  4. Stek köttbullarna i omgångar i olja i en stekpanna så att de får ordentligt med färg runtom.
  5. Ta upp köttbullarna och lägg på ett fat.
  6. Stek vitlöksklyftan gyllene i olja i kastrull. Tillsätt konserverade tomater och några kvistar basilika. Låt koka ca 20 minuter, rör om då och då och mosa tomaterna med en slev så att det blir en jämn sås. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg i köttbullarna i tomatsåsen och låt dem koka i såsen ca 30-40 minuter. Smaka av.
  8. Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen.
  9. Servera köttbullarna i tomatsås med spaghettin. Toppa gärna med riven parmesan vid servering.