Italienska järpar med krämig polenta

koket.se
Italienska järpar med krämig polenta
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Italienska järpar med krämig polenta

21 ingredienser

40 min

Färsjärpar med smak av rosmarin, fänkålsfrö och vitlök. Järparna tillagas smidigt på plåt i ugnen. Till serveras en krämig polenta med parmesan i. 

Polenta är finmalda majskorn som påminner om mannagryn i konsistensen.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Parmesanpolenta

  • 8 dl vatten
  • 2 dl polenta
  • 25 g smör
  • ca 0,5 dl parmesanost, riven
  • 1,5 msk grönsaksfond (koncentrerad)
  • 2 krm peppar
  • salt

Järpar

  • 500 g nötfärs
  • 0,75 ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl parmesanost, riven (kan uteslutas)
  • 1 ägg
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 msk färsk rosmarin, finhackad
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Garnering

  • olivolja
  • parmesanost, grovriven
  • rucolasallad

Gör så här

Italienska järpar

  1. Börja med järparna. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ströbröd med mjölk och rör om. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt alla övriga ingredienser till järparna.
  3. Forma järpar av smeten och lägg i en ugnsform, ringla lite olivolja över.
  4. Tillaga järparna mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Polenta

  1. Koka upp vatten, fond och peppar. Vänd i polentan samtidigt som du rör om, sänk värmen och låt polentan sjuda långsamt utan lock ca 5 minuter tills den tjocknar.
  2. Vänd slutligen i smör och parmesanost. Smaka av med salt.
  3. Servera järparna med polentan. Toppa med lite olivolja, parmesan och rucola.