Italienska järpar med krämig polenta

Italienska järpar med krämig polenta
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Italienska järpar med krämig polenta

41

7 steg att laga

21 ingredienser

40 min

Färsjärpar med smak av rosmarin, fänkålsfrö och vitlök. Järparna tillagas smidigt på plåt i ugnen. Till serveras en krämig polenta med parmesan i. 

Polenta är finmalda majskorn som påminner om mannagryn i konsistensen. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Parmesanpolenta

  • 8 dl vatten
  • 2 dl polenta
  • 25 g smör
  • ca 0,5 dl parmesanost, riven
  • 1,5 msk grönsaksfond (koncentrerad)
  • 2 krm peppar
  • salt

Järpar

  • 500 g nötfärs
  • 0,75 ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl parmesanost, riven (kan uteslutas)
  • 1 ägg
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 msk färsk rosmarin, finhackad
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Garnering

  • olivolja
  • parmesanost, grovriven
  • rucolasallad

Gör så här

  1. Italienska järpar
    Börja med järparna. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ströbröd med mjölk och rör om. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt alla övriga ingredienser till järparna.
  3. Forma järpar av smeten och lägg i en ugnsform, ringla lite olivolja över.
  4. Tillaga järparna mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  5. Polenta
    Koka upp vatten, fond och peppar. Vänd i polentan samtidigt som du rör om, sänk värmen och låt polentan sjuda långsamt utan lock ca 5 minuter tills den tjocknar.
  6. Vänd slutligen i smör och parmesanost. Smaka av med salt.
  7. Servera järparna med polentan. Toppa med lite olivolja, parmesan och rucola.
TIPS!
läs mer
Vad är blått vin

Vad är blått vin?

Vad är egentligen blått vin - och hur smakar det?

Läs mer